Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan értelmezzem azt, hogy...

Hogyan értelmezzem azt, hogy az élet szénalapú?

Figyelt kérdés

Például, ha a biogén elemeket vesszük (szénhirdrátok, lipidek, fehérjék), akkor ezeknek a kémiai kötéseiben is ott a szén?

Vagy ott van például a víz. A vizet alkotó molekulák közt is megbújik a szén?

Még valami: amikor szénről beszélünk a biokémiában, az ugyanaz a szén, ami fizikailag is tapintható, az a fekete, koszos, amit bányásznak?

ma 17:10
 1/2 sadam87 ***** válasza:
100%

"Hogyan értelmezzem azt, hogy az élet szénalapú?"

Úgy, hogy az élőlényeket alkotó nagyon fontos, azokat élővé tevő vegyületek (DNS, RNS, fehérjék, szénhidrátok, lipidek) szénvegyületek, az alapvázukat szénatomok alkotják.

"Például, ha a biogén elemeket vesszük (szénhirdrátok, lipidek, fehérjék)"

Ezek nem biogén elemek, ezek vegyületek.

"akkor ezeknek a kémiai kötéseiben is ott a szén?"

Nem a kötéseiben. Az őket felépítő atomok között vannak szénatomok (is).

"Vagy ott van például a víz. A vizet alkotó molekulák közt is megbújik a szén?"

A vízmolekulák csak hidrogén- és oxigénatomokból (H2O), nem tartalmaznak szénatomokat.

"Még valami: amikor szénről beszélünk a biokémiában, az ugyanaz a szén, ami fizikailag is tapintható, az a fekete, koszos, amit bányásznak?"

Amikor szénről beszélünk, akkor ugyanarról az elemről beszélünk, ami nagyrészt a kőszenet is alkotja. Meg tiszta elemi formában a grafitot és a gyémántot. De az élőlényekben nem elemi formában van meg a szén, hanem vegyületek alkotójaként. Tehát ne olyan széndarabokat képzelj az élőlényekbe, mint amit a bányákban kitermelnek!

ma 17:24
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ! Most már tisztábban látok ebben a témában!

Az előbb korrigáltam a biogén elemekre vonatkozó tévedésem is, mivel szóltál, hogy rosszul értem. Szóval utána néztem:

[link]

Úgy

ma 19:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!