Hogyan értelmezzem azt, hogy az élet szénalapú?
Például, ha a biogén elemeket vesszük (szénhirdrátok, lipidek, fehérjék), akkor ezeknek a kémiai kötéseiben is ott a szén?
Vagy ott van például a víz. A vizet alkotó molekulák közt is megbújik a szén?
Még valami: amikor szénről beszélünk a biokémiában, az ugyanaz a szén, ami fizikailag is tapintható, az a fekete, koszos, amit bányásznak?
"Hogyan értelmezzem azt, hogy az élet szénalapú?"
Úgy, hogy az élőlényeket alkotó nagyon fontos, azokat élővé tevő vegyületek (DNS, RNS, fehérjék, szénhidrátok, lipidek) szénvegyületek, az alapvázukat szénatomok alkotják.
"Például, ha a biogén elemeket vesszük (szénhirdrátok, lipidek, fehérjék)"
Ezek nem biogén elemek, ezek vegyületek.
"akkor ezeknek a kémiai kötéseiben is ott a szén?"
Nem a kötéseiben. Az őket felépítő atomok között vannak szénatomok (is).
"Vagy ott van például a víz. A vizet alkotó molekulák közt is megbújik a szén?"
A vízmolekulák csak hidrogén- és oxigénatomokból (H2O), nem tartalmaznak szénatomokat.
"Még valami: amikor szénről beszélünk a biokémiában, az ugyanaz a szén, ami fizikailag is tapintható, az a fekete, koszos, amit bányásznak?"
Amikor szénről beszélünk, akkor ugyanarról az elemről beszélünk, ami nagyrészt a kőszenet is alkotja. Meg tiszta elemi formában a grafitot és a gyémántot. De az élőlényekben nem elemi formában van meg a szén, hanem vegyületek alkotójaként. Tehát ne olyan széndarabokat képzelj az élőlényekbe, mint amit a bányákban kitermelnek!
Köszönöm a választ! Most már tisztábban látok ebben a témában!
Az előbb korrigáltam a biogén elemekre vonatkozó tévedésem is, mivel szóltál, hogy rosszul értem. Szóval utána néztem:
Úgy
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!