Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A színek valójába nem is...

A színek valójába nem is léteznek?

Figyelt kérdés

Van egy olyan élképzelésem, hogy egy tárgyról a fény visszaverődik a szemünkbe, ezt látjuk pl. pirosnak. Egy másik tárgyat zöld színünek látunk, mert a fehér fény máskép verődik vissza. Valójába ez mind fehér fény, csak a visszaverődés felületétől látjuk színesnek. Vagy hogy is van ez?

Van egy olyan gondolatmenetem, hogy színek valójába nem léteznek, inkább azért látunk színeket, mert a visszavert fény (a szemünkbe) másképp jut el hozzánk, vannak olyan anyagok, amelyek jobban elnyelik a fényt, ezek sötétebb tónusúak, a világos meg a fordítottja.

febr. 1. 12:52
1 2
 1/16 anonim válasza:
86%
Tény hogy ha a fény intenzitását növeled vagy csökkented a színek árnyalódnak tehát kevesebb fénynél sötétebb több fénynél világosabb szint látsz. de magát a színek létezését tagadni nem igaz tényszerű obijektív dolog. Egyszerűen annyi turpisság van az egészben hogy a színek milyenségét a fényviszonyok na meg az adott élőlény látóidegei retinája határozza meg (a kutyák például állítólag fekete fehérben látnak).
febr. 1. 12:59
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

A szín nem más, mint a szembe jutó fény hullámhossza. Hogy az adott hullámhosszhoz az adott élőlény agya milyen "szint" társít, milyen képet készít belőle, az már nagyjából önkényes.

Az egyes élőlények a környezetük, élelmük stb függvényében érzékenyebbek egyes hullámhosszokra míg másokat akár nem is tudnak érzékelni.

febr. 1. 13:12
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Részben igazad van, de nem jó a gondolatmenet.

Először is, amit leírtál, hogy "máshogy veri vissza" a fehér fényt, az nem igaz. Amikor színeket látunk, például valami piros, akkor az nem azt jelenti, hogy a fehér fényt úgy veri vissza, hogy pirosnak lássuk, hanem azt, hogy a látható színspektrum többi színét (hullámhosszát) elnyeli, azokat sehogy sem veri vissza, kizárólag a pirosat.

Másodszor pedig, hogy a valóságban léteznek-e színek... igen is és nem is. Olyan értelemben, ahogyan mi érzékeljük/látjuk a színeket, úgy nem léteznek, mivel az csak az emberi érzékelés, emberi megfigyelés nélkül nem léteznek. Viszont a visszavert hullámhossz az az embertől független, tehát emberi megfigyelés nélkül is létezik. Mondhatjuk úgy is, hogy például "piros" tárgy nem létezik, de olyan tárgy létezik, ami 700nm hullámhosszúságban veri vissza a fényt.

febr. 1. 13:26
 4/16 A kérdező kommentje:

De mindenki ugyanúgy látja a színeket? Lehet, hogy az én agyam amit pirosnak lát, azt te zöldnek látod. Csak pirosnak hívod. Vagy amit te kéknek látsz, úgy hívod, hogy az a kék szín, én teljesen másnak látom, csak én is azt kéknek hívom. Szerintem erre a kérdésre nincs válsz.

Egy rózsát pirosnak látsz. Lehet, hogy én kéknek látom, de nekem az a piros szín. Mind a ketten pirosnak mondjuk, de mégis külömbözően lát(hat)juk?

febr. 1. 13:30
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

Hogy kinek a fejében milyen érzet társul a színekhez, azt nem tudjuk. De a receprorok érzékenységi maximumai kimérhetők. És a valamilyen színben az átlagostól eltérő maximummal rendelkező emberek színkeverése is vizsgálható anomaloszkóppal.

Ahol szükséges,hogy az úgymond színtévesztő ember is ugyanazt az árnyalatot különböztesse meg a többi színtől, ott kimérhető az a hullámhossz sáv, aminek a "kitakarásával" az árnyalatok megkülönböztetése már gyakorlatilag a szokásos receptorokkal rendelkező emberekével azonos lesz.

febr. 1. 13:49
 6/16 anonim ***** válasza:
92%
4 Szerintem pontosan igy van. Semmi esely nincs ra, hogy az en szubjektiv belso kepemet a pirosrol megosszam barki massal. Ha benned ugyanaz az inger azt az erzest kelti, mint bennem a zold, nincs mod ra, hogy tisztazzuk a "felreertest", mivel csak kifele tudunk mutogatni hogy "nezd olyan a piros", es hat persze hogy olyan, csak te maskepp latod.
febr. 1. 13:55
 7/16 anonim ***** válasza:
66%

Az biztos, hogy:

1) Valamely tárgy által kibocsátott és/vagy visszavert fénynek van egy spektrális összetétele. Ez egy fizikai tény.

2) Ezt mi, emberek színként érzékeljük. Ha nem lenne ilyen érzékünk, akkor nem lenne fogalmunk a színekről, legalábbis egészen biztosan nem ebben a formában.

Innentől kezdve a kérdés, hogy léteznek-e színek, tulajdonképpen a "Ha az erdőben kidől egy fa és senki sem hallja, adott-e ki hangot?" metafizikai kérdés újrafogalmazása.

febr. 1. 14:47
 8/16 Phoney ***** válasza:
87%
A színek maguk tényleg nem léteznek, csak a látóközpont által generált élmények. Megvannak a biológiai törvényszerűségei, hogy adott hullámhosszokat hogyan képes érzékelni és megkülönböztetni az idegrendszer, de hogy pl. a "piros" hullámhosszokból mindenkinél az általad ismert piros színélmények lesznek, nem pedig zöld élmény, annak nincs. A csecsemőknek csak kb. 2-4 hónapos korukban kezd kialakulni a színlátása, tehát a színélmények társítása az adott árnyalatokhoz ugyanolyan kalibrációs folyamat lehet, mint a fejjel lefelé érkező kép megfordítása és a vakfoltok kitöltése. De mivel ez előbbiekkel ellentétben színekből nincsen "helyes" és "helytelen" társítás, azaz ugyanolyan életképes lesz az ember akkor is, ha kéknek éli át azt, amit a másik pirosnak és fordítva (amíg különbséget tud tenni a színek közt, azaz nem színtévesztő), így tényleg nem derül ki, hogy az emberek színtársítása mennyire egységes, és mennyire irányítja a csecsemő környezete, pszichológiai körülményei. Ha fogsz egy képet egy képszerkesztő programban és elcsúsztatod az árnyalat (hue) csúszkát, amitől minden szín eltolódik, azaz mindennek "rossz" lesz a színe, attól még a kép alapvetően nem lesz haszontalanabb, csak szokatlan.
febr. 1. 14:52
 9/16 anonim válasza:
81%
Betépve szoktam ilye eket haluzni. Egyszer meg is fejtettem a sárga színt, hogy az valójában mi, de másnapra, mire kijozanodtam, sajnos elfelejtettem xd
febr. 1. 16:18
 10/16 anonim ***** válasza:
1. A kutyák sárga - kék spektrumon látnak. Meg fekete - fehér, ugyanis az a fényerősség függvénye.
febr. 1. 18:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!