Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ezek közül mely többjegyű...

Ezek közül mely többjegyű hosszú mássalhangzók léteznek valójában? Tudtok rájuk példákat?

Figyelt kérdés

cs ⇒ ccs

ly ⇒ lly

dz ⇒ ddz

ny ⇒ nny

dzs ⇒ ddzs

sz ⇒ ssz

gy ⇒ ggy

ty ⇒ tty

zs ⇒ zzs

2021. jan. 19. 00:59
 1/10 BringaManó ***** válasza:
100%

Mindet használjuk. Melyikre nem tudsz példát?

(Javalom, hogy ha segítséget kérsz, legalább annyit végezz el a feladatból, amit el tudsz...)

2021. jan. 19. 01:09
 2/10 anonim ***** válasza:
Attól függ, mire irányul a kérdés. Ha ezek a szó végén vannak, akkor a -val, -vel toldalék használatakor mindegyik meghosszabbodik (manccsal, harkállyal, stb.). Ha ezt leszámítva keresünk példákat, akkor már egy picit nehezebb a helyzet, de nem lehetetlen; én a ddz-re, a ddzs-re és a zzs-re nem tudok példát, a többire viszonylag hamar tudok mondani szavakat.
2021. jan. 19. 01:27
 3/10 BringaManó ***** válasza:
100%
Eddz sokat! :-)
2021. jan. 19. 02:25
 4/10 anonim ***** válasza:
Úgy értettem, hogy a hosszabbítás nem valamilyen toldalékolás eredménye. Persze írhattam volna kicsit pontosabban is.
2021. jan. 19. 03:24
 5/10 BringaManó ***** válasza:
100%
továbbá a -vá/vé is hasonul, pl. "a színe bézzsé változott"
2021. jan. 19. 16:29
 6/10 chtt ***** válasza:
100%

"Úgy értettem, hogy a hosszabbítás nem valamilyen toldalékolás eredménye."

Olyasmire gondolsz, hogy: csüccsen, gally(az), szunnyad, punnyad :), szisszen, meggy, megroggyan, zuttyan, tottyan, szottyan? (ddz, ddzs és zzs-t nem tudok:(

2021. jan. 19. 18:27
 7/10 chtt ***** válasza:
100%
Ja, és (vén) trotty :))
2021. jan. 19. 18:29
 8/10 anonim ***** válasza:
38%

#7 ez nem kor kérdése.

Kisgyerek is tud trottyantani. ;)

2021. jan. 20. 18:03
 9/10 chtt ***** válasza:
100%

"Kisgyerek is tud trottyantani. ;)"

Igaz, de én nem hallottam fiatal vagy kamasz trottyról, s talán hiba volt nem pontosítani, de azt hittem, hogy a vén jelző miatt lejön, hogy a szó első jelentésére gondolok: "Testileg-szellemileg elesett, elhagyott, tehetetlen totyakos öreg férfi." s nem a másik kettőre: [link] -- elnézést a félreértésért... :)

2021. jan. 20. 18:31
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Én a ddzs-re csak a haddzsot tudom (a mekkai zarándoklat neve).
2021. jan. 27. 16:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!