Miért van olyan sok fajta kutya, macskából pedig olyan kevés, és abból is 90 százalék ugyanaz?
Eltekintve a "falusi" macskától, amik a falusi és városi portákon elsősorban a kártevők (egér, patkány) féken tartására tartottak, és egymás között szaporodtak, a macsakákat kedvtelésből tartották, és ezen irányban szelektálták.
A kutyákat viszont főleg munkakutyának alkalmazták már ősidőktől (terelő, őrző-védő, vadász, harci, kereső, stb.) és később kezdték a kedvtelésből tartott fajtákat kitenyészteni.
Összegezve a kutyákat sokkal több területen alkalmazták/alkamazzák, mint a macskákat, ezért tudott több specifikus fajtája kialakulni. Az már másodlagos, hogy mára sok munkakutya fajtát is kedvtelésből tartanak.
A kutyát sokkal több speciális feladatra használják, ezért van sok fajta.
A macskát eredetileg a rágcsálók kordában tartására tartottak, ezen kívül házi kedvenc.
Rákerestem eladó kutya és eladó macska hirdetésioldalakra és a kiválasztható fajtáknál (mind kutyánál mind macskánál) több mint 100 fajtát találtam, így nem állítanám, hogy kevés lenne a macskafajta.
Azt se nagyon állítanám, hogy csak pár macskafajta van a többi meg "papíron" létezik. Az ismeretségi körömben szinte mindenkinek van macskája. 27 féle fajtatiszta macska után feladtam a számolást. :D
Csak egy tipp, de a macskák átjárnak a kerítéseken, míg a kutyákat az ember szaporítja (ez kertes házakra igaz, társasházakra nem).
A másik, amit írnak, hogy a kutyák több mindenre jók, patkányírtás, vadászkutya, terelő kutyák, őrző-védő kutyák, kedvencek, szánhúzók, satöbbi. Ha mindegyikből annyi fajta van, mint ahány macskafajta, akkor mondjuk nem meglepő, ha kutyafajtából 6-szor annyi van, mint macskafajtából.
#5: nem tudom hol találtad a 80-110 macskafajta adatot, a szervezetek 45-73 fajtát ismernek el:
> As of 2023, The International Cat Association (TICA) recognizes 73 standardized breeds,[1] the Cat Fanciers' Association (CFA) recognizes 45,[2] the Fédération Internationale Féline (FIFe) recognizes 50,[3] the Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) recognizes 45,[4] and the World Cat Federation (WCF) recognizes 69.[5]
Érdemes egy pislantást vetni a házicirmos ősére, a macska szinte semmit nem változott 10 ezer év alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!