đ đĄ Celsius (C°) hĆmĂ©rsĂ©kletnĂ©l van Ă©rtelme szĂĄzalĂ©kban szĂĄmolni ? đ đĄ A szĂĄzalĂ©kszĂĄmĂtĂĄs hasznĂĄlata szabĂĄlyos a CELSIUS skĂĄlĂĄn ?
Volt valaki, aki azt mondta hogy egy VAS-szerkezetet lehƱtĆt 100 C°-rĂłl 50 C°-ra.
Ăs Ășgy fogalmazott, hogy 50%-al csökkent a hĆmĂ©rsĂ©klete....
De sztem Celsius-ban nem Ă©rtelmezhetĆ ez, mert nem veheti a 0 C°-ot 0%-nak.
(a 0 C°-nak is van hĆmĂ©rsĂ©klete)
Mivan ha 100 C°-ról (-20)C°-ra hƱti ? Akkor azt håny szåzalékos hƱtésnek veszi ?
Mi köze a VAS-nak a vĂz olvadĂĄs pontjĂĄhoz ? (mivel a 0 CELSIUS fok szĂĄmĂtĂĄs a vĂz olvadĂĄspontjĂĄhoz van köze)
Ha a hƱlĂ©st mindenĂĄron szĂĄzalĂ©kban akarjuk mĂ©rni, akkor azt csak max KELVINBEN Ă©rtelmezhetĆ szerintem, hisz az abszolĂșt 0 fok, az mĂĄr tekinthetĆ 0%-nak.
A szĂĄzalĂ©kszĂĄmĂtĂĄs hasznĂĄlata szabĂĄlyos a CELSIUS skĂĄlĂĄn ?
Kedves KĂ©rdezĆ!
Teljesen igazad van. A Celsius skĂĄla intervallum skĂĄla (önkĂ©nyesen kijelölt 0 ponttal, ahogy mĂĄr elĆttem is ĂrtĂĄk). Ilyenen nincs Ă©rtelme a szorzĂĄs-osztĂĄsnak (Ă©s Ăgy szĂĄzalĂ©kszĂĄmĂtĂĄsnak sem)* A Kelvin skĂĄla ezzel szemben arĂĄnyskĂĄla "termĂ©szetes" 0 ponttal, ilyenen lehet szorozni-osztani is.
*KivĂ©tel, ha valamilyen intervallumokat vagy vĂĄltozĂĄsokat viszonyĂtunk egymĂĄshoz. PĂ©ldĂĄul azt Celsiusban megadott hĆmĂ©rsĂ©kletben is teljesen Ă©rtelmes, ha azt nĂ©zzĂŒk, egy adott nap hĆingĂĄsa mekkora egy mĂĄsik nap hĆingĂĄsĂĄhoz kĂ©pest. Persze ebben az esetben ugyanazt kapjuk Kelvin skĂĄlĂĄt hasznĂĄlva is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | SzabĂĄlyzat | Jogi nyilatkozat | AdatvĂ©delem | Cookie beĂĄllĂtĂĄsok | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogĂĄssal szeretne Ă©lni valamely tartalommal kapcsolatban, kĂ©rjĂŒk jelezze e-mailes elĂ©rhetĆsĂ©gĂŒnkön!