Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A kvantumfizikának végülis...

A kvantumfizikának végülis effektív hozadéka, hogy logikusan tudjuk feltételezni, hogy az univerzum/valóság egy szimuláció? (kvantumelmélet : minden kvantált)?

Figyelt kérdés
[link]

dec. 7. 22:20
 1/5 Mojjo ***** válasza:
90%

Nem. Egyrészt nem minden kvantált. Pontosabban nem mindenről tudjuk, hogy kvantált-e vagy sem. Pl olyan apróságokról, mint a tér, vagy idő.

Ezen kívül - és ez sokkal nagyobb gond a felvetésedre nézve - nem tudhatjuk, hogy bizonyos jelenségek azért olyanok, amilyenek, mert a természet egyszerűen ilyen, vagy mert így tervezték meg egy szimuláció tervezői. Így sem semmiféle kvantáltság, sem más természeti jelenség ilyen vagy olyan jellege nem utal sem most és nem fog utalni a jövőben sem szimulált világra. Nem is zárja ki persze azt, hogy a világ szimulált lenne, így akinek ez az ötlet nagyon tetszik, képzeleghet erről, csupán teljesen alaptalan gondolat most is és fog is maradni. Hasonlóan N+1 hasonló társához, pl a világot 5 perce teremtették olyanra, amilyen most, minden ember minden emlékével együtt, vagy valójában csak én létezem és a teljes világ csak a képzeletem kivetülése stb stb... Kis fantáziával lehet száz ilyet kitalálni. Sok értelme nincs, de lehetni lehet.

dec. 7. 23:49
 2/5 A kérdező kommentje:

"Pl olyan apróságokról, mint a tér, vagy idő"

Dehogynem! A Planck-hossz és a Planck-idő akkor mégis mi más lenne?!

"így akinek ez az ötlet nagyon tetszik, képzeleghet erről"

Dehogy tetszik!! Senkinek se tetszik!

Vagy Te találkoztál már olyan emberrel, aki ne szeretne maximálisan valóságos lenni? 6 éves kor felett mindannyiunkban megvan az a bizonyos életérzés és énérzet. Abból is ered az alapvető halálfélelem, sőt, az általad említett "valójában csak én létezem és a teljes világ csak a képzeletem kivetülése" fals intuíció is szerintem abból szokott kialakulni.

dec. 8. 06:59
 3/5 Mojjo ***** válasza:
96%

"Dehogynem! A Planck-hossz és a Planck-idő akkor mégis mi más lenne?!"

A jelenlegi fizikai modelljeink határai. Népszerű félreértés ezeket a tér és idő kvantumjainak gondolni. Valójában csak ezeken az értékeken válik használhatatlanná a jelenlegi fizikánk és emiatt jelenleg még nem tudjuk, mi van ezen tartományok alatt.

Plusz érdekesség: a jövőben megszülető kvantumgravitációs midelltől várhatjuk, hogy leírja, a tér és idő valóban kvantált-e. A legnépszerűbb modellek, az öt különböző szuperhúr modell, illetve az azokat összefogó M-modell szerint nem kvantált egyik sem, hanem folytonos. Persze ezek bizonyítatlan modellek, így ez sokat nem jelent, csak érdekesség.

"Dehogy tetszik!! Senkinek se tetszik!"

Miért, végigkérdeztél mindenkit? Az emberek sokfélék, ki tudja.

dec. 8. 08:50
 4/5 anonim ***** válasza:
A Planck egységek kísérletekre vonatkoznak. A valóságban nem tudjuk mi történik. Azt tudjuk, hogy a változást nem lehet pontosabban kimérni.
dec. 12. 03:50
 5/5 A kérdező kommentje:

#4 Miért? 😕

Mégis miből adódik ez? Ezt sohase mondják el, csak azt, hogy Planck bácsi ezeket valahogy kiokoskodta papíron.. hogy mi 5000 év múlva se fogunk tudni ezek alá menni. De hogy lehet ezt így tudni?

dec. 12. 14:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!