Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az oka, hogy merőleges...

Mi az oka, hogy merőleges becsapódást mutat minden Holdkráter?

Figyelt kérdés

Mindegyik csont kerek alakú? Egy 1600 km-es sebességel pörgő golyót hogy lehet pont derékszögben eltalálni mindegyik meteorit? [link]

[link]

nov. 16. 15:21
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
75%
Nem biztos, hogy pont merőleges mind. Gondolom, hogy amik belecsapódtak, azok a Hold saját gravitációja miatt csapódtak bele. A gravitáció meg általában a test középpontja felé mutató erő, ami a felszínét tekintve, arra kb. merőleges lesz.
nov. 16. 15:58
 2/25 anonim ***** válasza:
86%
A vonatkozó szakirodalom nem támasztja alá a kérdésben megfogalmazott állítást. L. pl.: [link]
nov. 16. 16:51
 3/25 EagleHUN ***** válasza:
77%

A kérdés feltevés hamis.

#2 jól írja és linkeli sok a nem merőleges becsapódás is.

Sőt olyan képre és cikkre is emlékszem ahol bizonyították hogy előbb "elvitte" egy hegygerinc tetejét az érkező test és után a hegység mellett majdnem érintőlegesen csapódott be egy egyre szélesedő becsapódási krátert húzva.

nov. 16. 20:10
 4/25 anonim ***** válasza:
85%

Az az oka, hogy ezt az állítást a laposföldesek találták ki, és nem igaz.

Csak ez is egy "nehezebben" ellenőrizhető hazugságuk. Sok laikust megvezetnek ezzel, mert a nagy kráterek amiket innen a Földről egy kisebb távcsővel is meglehet figyelni közel merőleges becsapódásnak látszanak (mondom kisebb távcsővel innen annak látszanak).

És hol van a Hold forgásában 1600km/h sebesség (ez szintén a laposföldesek egyik hazugsága, mert a Föld esetén van az egyenlítőn van kb. 1660km/h kerületi sebesség /de ez sem 1600 de elfogadjuk/, de pl. Magyarországon ennél jóval kevesebb, de ezt sem értik a Laposföldesek) ?

A Hold forgási periódusa (amennyi idő alatt körbe fordul) 27,322 nap = 655,728 óra.

A Hold egyenlítői sugara 3476,2km -> Ebből az egyenlítőjének kerülete 2*pi*r=21 830km.

Így az egyenlítőjén a kerületi sebesség 21 830km/655,728óra=33,3 km/h

Azért ez elég messze van az általad állított 1600km/h forgási sebességtől.

Ha meg jobban próbálom kihámozni a zavart a kérdésedből és a pályamenti sebességet nézem (bár annak nincs köze a becsapódási írányhoz), az meg kb. 1,022 km/sec -> 3679 km/óra szintén nem 1600 km/óra. Ami a kérdésben szerepel.

nov. 16. 21:24
 5/25 veszettkecske ***** válasza:
82%
A kráter alakja szerintem a becsapódáskor keletkezett robbanás következménye, ezért kör alakú. De vannak rajta egyértelműen horzsolásos becsapódások nyomai is. Kicsi az a becsapódási szög, ami alatt nem csak hagyományos kráter keletkezik, ezért ritkább is, de vannak.
nov. 26. 17:12
 6/25 A kérdező kommentje:

2# "A vonatkozó szakirodalom nem támasztja alá a kérdésben megfogalmazott állítást"

A szakirodalom valóban nem említi, hogy minden üstökös merőlegesen csapódott a Holdba, ahogy szerintem sem. Én is ezt mondom. De a kráterek mintázata nem ezt támasztja alá

Itt egy nagyon jó példa oldairányú becsapódásra a Földön. Ilyenkor a meteor és a bolygó sebességvektora ellentéétes irányú és nem pattan le egyszerűen a meteor, mint amikor labdát dobsz egy álló homokba. Mélyen beletúr a talajba a nagy sebeségű meteor és egy sávot nyom belé. Ilyeneknek kellene lennie a Holdon is, de nem ezt látjuk. Minden kráter merőlegesen csapódott volna be...

A Tűzföldtől délre és az Antatrkisztól északra becsapódott meteor még a Déli-Szendvics szigetekig is eldeformálta a talajt [link]

[link]

nov. 30. 13:05
 7/25 sadam87 ***** válasza:
71%

"A szakirodalom valóban nem említi, hogy minden üstökös merőlegesen csapódott a Holdba, ahogy szerintem sem. Én is ezt mondom. De a kráterek mintázata nem ezt támasztja alá."

Nem tudom, hogy tényleg nem megy az értő olvasás, vagy csak úgy csinálsz, mint ha nem sikerült volna felfogni, de attól még tény marad: nem csak a merőlegesen becsapódó meteorok hoznak létre kerek krátert, hanem szinte mindegyik. (Kivéve a nagyon lapos szögben becsapódókat.)

[link]

Szóval a kérdésben megfogalmazott állításod hamis. (De azért kösz, hogy a sokadik állító kérdés feltevésével sikerült emelned az oldal fényét.)

"A Tűzföldtől délre és az Antatrkisztól északra becsapódott meteor még a Déli-Szendvics szigetekig is eldeformálta a talajt"

Ügyes kis hazugság, kár, hogy könnyen beláthatóan nem igaz. Az nem egy becsapódási kráter, a lemeztektonika eredményeként jött létre. Az imsert becsapódási kárterek.

[link]

A kőzetlemezek. Jól látszik, hogy a Scotia lemez pont a te "becsapódási krátered helyén van.)

[link]

Egyébként a slusszpoén, hogy ha sikerült is mutatni, hogy ha véletlenül igaz is lenne az állításod (mint ahogy nem az), akkor sem bizonyítaná, hogy a kerek kráterek csak merőleges becsapódás következtében jöhetnek létre. (Mint ahogy nem is.) Itt írnak róla, hogy 15°-nál alacsonyabb becsapódási szög esetén létrejöhet elnyúlt kráter. (Bár még akkor sem olyan, mint amilyet te fantáziálsz.)

[link]

Egy dolog viszont nagyon érdekelne: miért jó neked, hogy hamis állításokat terjesztesz kérdésnek álcázva?

nov. 30. 13:27
 8/25 A kérdező kommentje:

7 "(Kivéve a nagyon lapos szögben becsapódókat.)"

Akkor gondolom a teniszlabda az neked nagyon kicsi :LOL

Itt "is" van egy jelenség, ami teljesen máshogy játszódik le a valóságban mégis elhisszük, hogy az űrben, a Holdon ez másképp történne. Hiszen ezt látjuk, ezt mutatja a NASA akkor biztosan igaz is

Hétköznapi kísérlet. Fogj egy pingpong vagy teniszlabdát. Én megcsináltam. És oldalról dobd rá a homokozóba, homokba. Meg fogsz lepődni, mert mind elnyújtott nyomot hagy és akkor még a Föld forgásának hatását nem is számítottam bele.

De ha nem akarsz kísérletezni, mert foteltudós vagy, amit megértek mert kényelmes. Akkor nézz meg egy teniszmeccset amiben a videobíró a számítógépre hagyatkozik. Azon is ferdés, elnyújtott becsapódási nyom látszik. Szabad tanulni. Nem kell mindent elfogadni méstól

nov. 30. 14:41
 9/25 sadam87 ***** válasza:
71%

"Hétköznapi kísérlet. Fogj egy pingpong vagy teniszlabdát. Én megcsináltam. És oldalról dobd rá a homokozóba, homokba."

Hát igen, egy teniszlabda a homokozóba dobáskor biztosan pontosan úgy viselkedik, mint egy aszteroida a becsapódáskor. Ja, nem...

De mindig is lenyűgöztek azok az emberek, akik úgy gondolják, hogy a témában megszerzett nulla végzettséggel és ismerettel okosabbak, mint a témával foglalkozó kutatók. Tényleg, ez már elismerésre méltó szintje az arroganciának...

Csak azt sajnálom, hogy arra miért nem tértél ki a válaszodban, hogy miért is hazudtál a Dél-Sandwich szigeteki "kráteredről". 😥

nov. 30. 15:02
 10/25 A kérdező kommentje:

Már jön a becsmérlés, degradálás, személyeskedés. Már nem tudsz érvelni. Viszont arra még van eszed, hogy tekintélyre hivatkozz. Kell ahhoz mérnöknek lenni, hogy érezd hol szorít a cipő? Ha egy tudós azt mondja ugorj a kútba. A tudós mindent jobban tud, mégha szembemegy minden hétköznapi tapasztalattal is? :LOL

[link]

nov. 30. 15:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!