Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Két ventor keresztszorzata...

Két ventor keresztszorzata miért lesz merőleges a két vektor által kifeszített paralelogramma síkjára?

Figyelt kérdés
Én igazából azt nem értem teljes mértékben, hogy ennek a paralelogrammának miért van egyáltalán iránya, és miért vektromennyiség lesz a vektoriális szorzat eredménye, ha a paralelogramma területe területegységben mérendő? Az meg mivel magyarázható hogy a két vektorral ez a "területvektor" 90°-ot zár be? Nekem ez annyira hasraütés szerűnek tűnik.

2024. jún. 16. 19:20
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Nézzük sorban:

- "Két ventor keresztszorzata miért lesz merőleges a két vektor által kifeszített paralelogramma síkjára?" Mert így definiáljuk a vektoriális szorzatot: [link]

- "miért vektromennyiség lesz a vektoriális szorzat eredménye" Mert így definiáljuk, így lesz belőle hasznos és érdekes matematikai fogalom.

- "ennek a paralelogrammának miért van egyáltalán iránya" Nincs neki. Ismét, definíció szerint a keresztszorzat eredménye vektor lesz, aminek az iránya merőleges a két vektorra (és igaz rá a jobbkéz-szabály). Ebből triviálisan következik, hogy a kifeszített paralelogramma síkjára is merőleges lesz.

- "paralelogramma területe területegységben mérendő" ebbe ne menjünk bele, de legyen annyi elég, hogy itt a terület skalár mértékéről van szó, nem a területről, mint "mértékegységről".

- "Az meg mivel magyarázható hogy a két vektorral ez a "területvektor" 90°-ot zár be?" Lásd első pont, így definiáltuk. Ez egy közönséges vektor lesz, nem vlamilyen különleges "területvektor".

- "Nekem ez annyira hasraütés szerűnek tűnik." Kicsit az is. De mint mondtam, kiderült, hogy ennek a furcsa definíciónak érdekes tulajdonsgai vannak, és sok más (többek között fizikai) probléma kiszámolására használható, mint egyszerűsítés.

2024. jún. 16. 20:00
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
A vektorműveletek nem akárhogyan lehetségesek. Ismert a függetlenség fogalma a vektortérben, ami azt jelenti, ha 3 (háromdimenziós) vektor független, akkor kifeszíti a 3 dimenziós teret. Ezért több tulajdonság egyidejű teljesülésének összehangolására van szükség.
2024. jún. 16. 20:36
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Az nem úgy volt, hogy ültek az okosok és hasukra ütve kitalálták, hogy legyen egy ilyen vektoriális szorzat, és az így és így nézzen ki. A vektoriális szorzat egy szükségszerű definíció bizonyos fizikai törvények, és azokban szereplő mennyiségek (pl. vektortér rotációja a Stokes-tételben vagy a felületi integráláshoz kell a Gauss-Osztrogradszkij-tételben, ami az elektrosztatika egyik alapvetése) miatt. A vekt. szorzat koordinátákkal definiálandó egy adott módon:

(a2b3-a3b2; a3b1-a1b3; a1b2-a2b1)

Ebből a definícióból következik egyrészt, hogy a axb szorzat értéke egyenlő |a|*|b|*sin(alfa) értékkel, ami egyébként a paralelogramma területének képlete.

Másrészt a merőlegesség simán következik abból, hogy axb skaláris szorzata a-val és b-vel is nulla lesz.

2024. jún. 17. 19:51
 4/7 A kérdező kommentje:
És az hogy merőleges, a determináns szerkezetével is magyarázható?
2024. jún. 18. 05:20
 5/7 steven95 ***** válasza:
100%

Igen, ha jól értem a kérdésed. Ugye a vektoriális szorzat eredménye olyan 3 dimenzióban hogy i-edik koordinátája a kiinduló vektoroknak a nem-i-edik koordináták által alkotott 2x2-es mátrix determinánsa. Képzeljük el, hogy a két vektor egy 3 oszlopos mátrix első két oszlopa, ekkor ugyanezeket a determinánsok a harmadik oszlop elemeihez tartozó aldeterminánsok. Amikor azt mondjuk hogy a vektoriális szorzat eredménye merőleges a kiindulási vektorokra, akkor az olyan mintha fentebb említett harmadik oszlopba beírnánk az első vagy második oszlopot, ha ehhez tudjuk hogy egy determináns 0 ha két oszlopa megegyezik akkor már látjuk matematikailag is, hogy tényleg a determináns megmagyarázza miért merőleges az így megadott vektorszorzat eredménye a kiindulási vektorokra.

Hogy miért akkora a vektor hossza mint a két vektor által leírt paralelogramma? Nem vagyok olyan okos hogy ezt most megmondjam, de legalább értsük meg:

A vektorszorzat i-edik koordinátája ugye a maradék koordináták mátrixának determinánsa. De álljunk meg a mátrixnál? Az tulajdonképpen az i-edik koordinátára/bázisra merőleges vetülete a kifeszített paralelogrammának. A determináns (NAGYSÁGA) pedig a vetület nagysága. A vektoriális szorzat nagysága pedig, ezen vetületek nagyságának négyzetösszege ÉS ezek gyöke... Tehát egy általánosított Pitagorasz-tétel van előttünk!

1 dimenziós elem azaz szakasz vetülete 1 dimenziós, 1 dimenziós vetületei az őt leíró koordináták, s nagysága a vetületei négyzetösszegének gyöke. Ez a megszokott Pitagorasz-tétel több dimenzióban: gyök(x^2 + y^2 + z^2...)

Ennek analógja: n dimeniós elem, n dimenziós vetületeinek nagyságának négyzetösszegének gyöke az eredeti n dimenziós elem n dimenziós nagysága. :)

2024. jún. 18. 08:02
 6/7 A kérdező kommentje:

Ja igen azt vágom, ugye a determináns önmagában egy köbös mátrix esetén egy paralelepipedon térfogatát írja le, de így hiányosan csak egy paralelogrammáét.

Az tűnt fel nekem még, hogy például az xy komponens a z irányú koordinátája a keresztszorzatnak, az xz az y irányú, és az yz az x irányt adja meg, tehát a három irányban a paralelogrammának a vetületei az eredményvektor 3 komponensének nagyságai.

Fú tényleg szeretném már nagyon megérteni, múlt éjszaka szó szerint emiatt nem tudtam aludni mert paralelogrammák meg egységvektorok cikáztak a fejemben 🥹

2024. jún. 18. 16:01
 7/7 anonim ***** válasza:

"paralelogrammák meg egységvektorok cikáztak a fejemben"

Csak?

2024. jún. 19. 17:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!