Ha apa 0-ás vércsoportú, anya meg AB-s Akkor én milyen vércsoportú vagyok?
A 19:37-esnek:
Szerintem a Bombay-jelenség egy ritka példájával állunk szemben. Ezt azért hívják Bombay-jelenségnek, mert ott fedezték fel, a gyakorisága minden nép körében ugyanannyi, tehát nem indiai származású szülőknek is születhet Bombay-fenotípusú gyereke. Egy másik lehetőség, hogy a petesejtet megtermékenyítő spermiumban mutáció történt, ami működésképtelenné tette a domináns vércsoport-allélt, így a gyerekben csak a recesszív allél fejeződik ki, tehát a vércsoportja 0-ás.
Kiméra szerintem nem lehet az apa. A kimérák tudtommal kétfélék lehetnek: diploidok vagy poliploidok. Az előbbi esetben két külön petesejtet két külön hímivarsejt termékenyít meg, de az embriók a barázdálódás korai szakaszában egyesülnek, és egy egyedként fejlődnek tovább. Az ilyen egyed minden sejtje diploid, mégis kiméra, mert 4 ivarsejtből jött létre, és genetikailag nem is egységes. Ez csak akkor életképtelen, ha a két "egyed" között immunológiai összeférhetetlenség áll fenn. Szerintem az ilyen nem lehet AB-s vércsoportú. Hogy miért nem? Azért, mert ha egy sejt IaIb genotípusú, akkor A és B antigéneket termel, és nem termel antitesteket. Itt azonban IaI0 és IbI0 sejtekről van szó. Az IaI0 genotípusú sejtek A antigént és B ellenes antitestet termelnek, az IbI0 sejtek pedig B antigént és A ellenes antitestet termelnek. A vércsoport teszt valóban AB-t mutatna, mert az antigéneket vizsgálja, de az ilyen egyed életképtelen, mert az antigének mellett antitestek is vannak a vérében. Az A és B antigének összekapcsolódnak a nekik megfelelő antitesttel, és kicsapódnak a vérből, vagyis ugyanaz történik, mintha egy A és egy B vércsoportú ember vérét kevertük volna össze.
Poliploid kimérák kettőnél több ivarsejt egyszerre történő egyesülésével képződnek, ezért itt egy sejten belül kettőnél több kromoszómakészlet található. Az ilyen emberek tudomásom szerint életképtelenek, a magzat még a születése előtt elhal.
Ui.: nem vagyok egyetemet végzett szakember, csak egy biológia tagozatos gimnazista. Ha valaki valamivel nem ért egyet, szóljon, velem lehet vitatkozni.
Én viszont lassan elvégzem az (orvosi) egyetemet és nem kekeckedésből, de rávilágítok 1-2 dologra, melyet rosszul gondolsz (később úgyis jól jön):
A Bombay-fenotípusról rosszul ír a magyar wikipedia, legalábbis az allél gyakoriságot tekintve, mert nem mindenhol egyforma a prevalenciája. Indiában 1:7600, míg a világ többi részén 1:250000 az allélgyakoriság. Nem véletlenül említettem az Indiai származást.
"The probability of finding a person with Bombay blood type is 1 for every 250,000 people. India has the highest number of people with the Bombay blood group where there is one Bombay blood type per 7,600 people. Geneticists believe that the high number of Bombay blood group people in India is the result of consanguineous marriage among members of a caste class. Higher caste class allows consanguineous marriage to maintain their position in the society and to protect their wealth."
Kimérizmus jóval "hétköznapibb" esetekben is előfordul, nemcsak az általad említett esetekben. Például a szervátültetettek is kimérának számítanak, de én ebben a konkrét esetben transzplacentáris transzfúzióra gondoltam dizigóta ikrek között. Vagyis az anyaméhben a kétpetéjű ikrek vére keveredett, és az egyik ikerben megtelepedtek a másik iker vérképző sejtjei (ezért írtam, hogy két vvt. populációja van). Vagyis a tesztek AB-snek mutatják az egyént, de az ivarsejtjeiben IaI0 vagy IaIb allél lehet, de ismétlem, a másik magzatból kapott gének csak a vérképző sejtjeiben vannak jelen és NEM kerülnek be a csírasejtjeibe! (vagyis genetikailag egy A-s vagy B-s egyének számít az illető).
Azt rosszul tudod, hogy idézlek:
"Az IaI0 genotípusú sejtek A antigént és B ellenes antitestet termelnek, az IbI0 sejtek pedig B antigént és A ellenes antitestet termelnek."
Ezt felejtsd el nagyon gyorsan, mert már az érettséginél is bajod lehet belőle. Az Ia ill. Ib allélok egyetlen enzimet (itt emlékeztetlek a genetika egyik alaptörvényére: "egy gén, egy funkcionális géntermékért felelős") kódolnak, mely enzim egy transzferáz, ami A-vcs. esetében N-acetil-galaktózamint, B esetében galaktózt kapcsol a H-antigénhez. És ennyi. Semmi köze nincs az antitest termeléshez, mivel csak ezt a fehérjét kódolja.
A magzatnak az immunrendszere főleg születés után alakul ki, amivel születés előtt találkozott, azt a "sajátjának" tekinti (így a másik magzatból kapott vérképzősejteket vagy egyéb szöveteket is).
Az anti-A és anti-B ellenanyagok NEM azért alakulnak ki, mert az Ia vagy Ib allélok antitesteket is kódolnak (ez ellenkezne is a fentebb leírt törvénnyel), hanem azért, mert a bélflórában levő baktériumok (melyek ugyebár születés után kerülnek oda) hordoznak olyan antigéneket, melyek hasonlítanak az emberi A és B vcs. antigénekhez.
De mivel pl. az A-s vércsoportú egyénben már előzőleg is jelenvolt az A antigén, így az immunrendszere nem ismeri fel a bacinak ezt az epitópját, míg a B antigénhez hasonló epitópot már idegennek ismeri fel és be is indul ellne az ellenanyag termelés. Hasonló történik B-s egyénben is, csak ő az A antigént ismeri fel idegennek.
Az AB-s immunrendszere mindkettőt sajátnak, míg a 0-ásé mindkettőt idegennek ismeri fel. Így kerül a vérbe az anti-A ill. anti-B.
(És mivel a bacikon nincs D antigénhez hasonlító alegység, ezért nincs "alapból" az Rh- egyénekben anti-D, csak azután, ha találkoznak az antigénnel inkompatibilis transzfúzió vagy szülés során, ha a magzat Rh+).
Szóval, a kiméra verzió a legvalószínűbb. Ha valamit nem értesz, akkor kérdezz nyugodtan.
Köszönöm, ezek nagyon érdekesek, és érthetően van leírva. A férjem lengyel származású, tudtommal sem indiai, sem roma felmenője nem volt. Viszont egy halva született fiú ikertestvére igen. Azt nem tudom, hogy egy, vagy kétpetéjűek lettek volna, és az anyósomat sem tudom megkérdezni, mert sajnos már nem él.
(Abban meg biztos vagyok, hogy ő az apa, mert sosem léptem félre, és természetes úton fogant a kislányunk.)
A válasz írója 86%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 11:46:
Oké, elismerem hogy igazad van, minden érthető, amit írtál, és köszönöm, hogy kijavítottál, az építő jellegű kritikát szívesen fogadom.
11-05 14:46
megnéztem a kiskönyvet, de nincs bele írva :(
majd elmegyek kórházba, és akkor majd megnézik
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!