Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha apa 0-ás vércsoportú, anya...

Ha apa 0-ás vércsoportú, anya meg AB-s Akkor én milyen vércsoportú vagyok?

Figyelt kérdés
szerintem vagy A-s vagy B-s
2010. nov. 5. 14:40
1 2 3
 1/26 anonim válasza:
82%
Pont most tanuljuk bioszból :D Am. 50% A, 50% B.
2010. nov. 5. 14:45
 2/26 anonim ***** válasza:
65%
Nézd meg azt a kiskönyvet, amit születésedkor adtak, hogy hány kilóval, mekkora hosszúsággal születtél, amibe az oltásokat is írják. Abba benne van az is, hogy milyen a vércsoportod.
2010. nov. 5. 14:46
 3/26 anonim válasza:
19%
sztem lehetsz A, B, AB, vagy 0
2010. nov. 5. 14:48
 4/26 anonim ***** válasza:
58%
Meg kell ezt nézni pontosan, nem találgatni. Ez nem játék, hogy akkor most milyen vércsoportú lehetel.
2010. nov. 5. 14:52
 5/26 anonim válasza:
72%
Én AB-s vagyok a lányom apja O-ás a lányom B-s!
2010. nov. 5. 15:02
 6/26 anonim ***** válasza:
6%
A 14.48-as írta jól: bármilyen lehetsz.
2010. nov. 5. 15:05
 7/26 anonim válasza:
93%
Nem lehet bármilyen! A 0-ás az I0I0. Az AB Az IaIb. Ha ezeket keresztezzük (az A és a B 'dominánsabb', mint a 0) akkor vagy A lesz vagy B. 0-ás nem lehet így eleve. AB meg azért mert az apa 0-ás. Tehát(ez most csúnya lesz) az illető heterozigóta A-s vagy B-s -> IaI0 vagy IbI0 :)
2010. nov. 5. 15:12
 8/26 anonim ***** válasza:
91%
Bizony, A vagy B vagy, ezt már nem tudhatjuk.
2010. nov. 5. 15:15
 9/26 anonim ***** válasza:
90%

Nem lehetsz bármilyen, csak A vagy B.

A vércsoportokat egy, a vörösvérsejt felszínén kialakuló fehérje egy oldalláncának szerkezete határozza meg. "A" vércsoport esetén a fehérje más "végződést" kap, mint "B" esetén, "AB" esetén mindkettőt megkapja, "0" esetén egyiket sem. Egy kromoszómán háromféle végződést kódoló genetikai információ lehetséges: "A", "B" és 0. Mivel a kromoszómák párban vannak, ezért az "AB" vércsoport kialakulásához az kell, hogy az egyik kromoszómán "A" legyen, a másikon "B". "0"-hoz viszont az kell, hogy mindkettőn "0" legyen. Más szavakkal az "A" és a "B" dominánsak a recesszívvel szemben, de kodominánsak egymással szemben.

Na mármost, az ivarsejtek kialakulásakor minden egyed minden egyes ivarsejtje a szülői kromoszómapárokból csak 1-et tartalmaz, a vércsoport esetén tehát vagy "A" vagy "B" vagy "0" genotípusú. Ha az apa "0" vércsoportú, akkor mindkét kromoszómáján "0" van, tehát az utüdjába csak "0"-t adhat tovább. Az anya "AB", ezért "A"-t és "B"-t is továbbadhat. A gyerekük ezért vagy "A" lesz (ha az anyától "A"-t kap) vagy "B" (ha "B" jön az anyától). "0" és "AB" nem lehet.

2010. nov. 5. 15:17
 10/26 anonim ***** válasza:
45%
Ez érdekes, mert nálunk ugyanez a helyzet, én nullás vagyok, a férjem meg AB-s, és a kislányunk is nullás lett. Tuti, hogy mi vagyunk a szülei, nem fogadtuk örökbe, és a kórházban sem cseréltek el.
2010. nov. 5. 15:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!