Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha apa 0-ás vércsoportú, anya...

Ha apa 0-ás vércsoportú, anya meg AB-s Akkor én milyen vércsoportú vagyok?

Figyelt kérdés
szerintem vagy A-s vagy B-s
2010. nov. 5. 14:40
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
89%

:))))

Pedig elvileg nem lehet nullás. Legfeljebb akkor (de ez piszok ritka, kb a lottó-ötössel vetekedhet az esélye), ha valamikor pont olyan mutáció történt a megtermékenyítéskor vagy az embrió fejlődésének korai szakaszában, ami pont ezt a jelleget érintette. De még valószínűbbnek látom, hogy egyszerűen rosszul jegyezték fel vagy rosszul tesztelték a vércsoportot.

2010. nov. 5. 15:28
 12/26 anonim ***** válasza:
2010. nov. 5. 15:29
 13/26 anonim ***** válasza:
67%
Biztos nem jegyezték fel rosszul, rendszeres véradók vagyunk. Ezek szerint mi vagyunk a kivételek, akik erősítik a szabályt. :) Ja, és félre sem léptem, 100%, hogy a férjem az apa. :)
2010. nov. 5. 15:30
 14/26 anonim ***** válasza:
79%
Mármint a gyerek is rendszeres véradó? Az övét jegyezhették fel rosszul, arra gondoltam. De ha így van, én (legalább érdekességből) felkeresnék egy ezzel foglalkozó orvost, mert ez tényleg ritkaság! És nem utolsó sorban (reméljük nem, de) más mutációk is lehetnek...
2010. nov. 5. 15:34
 15/26 anonim ***** válasza:
100%
A gyerek már 21 éves. :) Annyi mutációról tudok, hogy a C1-es inhibitor ugyan normál szinten jelen van a vérünkben, viszont nem aktív, a C3 meg szinte nem mérhető, de mégis aktív. Közölték, hogy ez paradoxon, többször kontrollálták, de mégis ez jött ki. Amúgy teljesen egészségesek vagyunk. Az valóban ritka, hogy a nullás vércsoport így öröklődjön, mint a mi esetünkben, de annyira azért nem, kb ezer esetből háromszor előfordul.
2010. nov. 5. 15:43
 16/26 anonim ***** válasza:
Nem vagyok nagy immunológus, de nem zárom ki, hogy a két dolog összefügg, mivel a vércsoport-fehérjéknek és az általad említett C1 és C2 inhibitoroknak is immunológiai szerepük van.
2010. nov. 5. 15:47
 17/26 anonim ***** válasza:
bocs, C3
2010. nov. 5. 15:47
 18/26 anonim ***** válasza:
0%
Mik derülnek ki... ha te 0-s férjed AB-s, akkor biztos hogy nem TI vagytok a szülei. Legfeljebb te ^^
2010. nov. 5. 18:44
 19/26 anonim ***** válasza:
100%
Két lehetőséget is tudok: vagy Bombay fenotipusú, vagy valaki kiméra.
2010. nov. 5. 19:23
 20/26 anonim ***** válasza:
100%

A 19:23-as véleményét osztom a "0-ás anya, AB-s férj és 0-ás gyerek tekintetében.

A legvalószínűbb, hogy a férj kiméra, vagyis kettő vvt. populációval rendelkezik, egy A-ssal és egy B-ssel, melyet a tesztek AB-nek mutatnak. Így elméletileg a férjben lehet egy IaI0 vagy IbI0 genotípusú populáció is, így az I0 allél "be tud jutni" az ivarsejtjeibe, így lehet 0-ás gyereke (mert az anya részéről már adottak az I0 allélok).

A férjednek véletlenül nincs egy (kétpetéjű) ikertestvére? Esetleg nem ikerterhességnek indult az a terhesség, melyben a férjed fogant?

Amúgy nem voltatok genetikusnál emiatt?

A Bombay-fenotípus Magyarországon extrém ritka, sőt szinte kizárt. Ha nem indiaiak (esetleg romák) vagytok, akkor nagyon nem valószínű.

A kérdezőnek: "normális estben" 50%-50%, hogy A-s vagy B-s vagy és kizárt, hogy 0-ás vagy AB-s vagy.

2010. nov. 5. 19:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!