Ha a természettudományokat olyan párba rendezem, mint amik teljesen függnek egymástól, akkor a fizika és a matematika egy pár, és a kémia és a biológa még egy pár?
Hali, már írtam ki pár kérdést, én vagyok az a diák, aki középszintű biológia érettségire készül.
A mai napon a DNS-ről és az RNS-ről olvastam. A könyvben viszont eddig a pontig többször is szembetalálkoztam a kémiával: kémiai kötésekre hivatkoztak, kémiai egyenleteket látok leírva. Úgy tűnik tehát, hogy a biológia (legalábbis egy részében) függ a kémiától. Tehát bizony a mélyebb tudás megértése érdekében rá kell néznem az általános iskolás és 9-10. osztályos kémiára is.
Azonban van még egy ilyen páros: a matematika és a fizika. Ha az ember fizikát tanul, a matek óhatatlanul előjön.
Persze valahol minden természettudomány összefügg, de mégis olyan, mintha két párra - kémia-biológia, és matematika-fizika oszthatnánk fel a természettudományokat.
Mit gondoltok?
Magasabb szinten a fizika is teljesen párba kerül a kémiával, és a kémia sincs meg a matematika nélkül.
Szerintem nem érdemes feleslegesen kategorizálni, mert a természettudományok már egy egységes rendszert alkotnak!
1. A leírásod alapján látszik, hogy nem arra gondolsz (helyesen, szemben azzal, amit a kérdésben írsz), hogy az általad említett párok kölcsönösen függenek egymástól, hanem hogy a pár egyik tagja erősen alapoz a másikra.
2. Ez valamelyest igaz is. A kémia valóban elég erőteljesen előkerül a biológiában középiskolás szinten is. Ugyanígy már a középiskolás fizika is elég erőteljesen alapoz a matematikára. De valójában mindegyik összefügg a másikkal. A matematika például minden természettudományban fontos, hiszen alapvető módon használják a természettudományos modellek leírásában és tesztelésében.
Vagy például a biológia az össze többi említett tudomány eredményeit használja. A kémia elég egyértelmű, ezt te is írtad. De komoly fizikai alapjai is vannak (létezik a biofizika nevű résztudomány). Például az élettanban akár a növények anyagszállítása, akár az idegsejtek működése, akár a véráramlás leírása komoly fizikai, akár a látás optikájának megértése alapokon nyugszik. És természetesen a matematika eredményeit is használja a biológia. Ez középiskolás szinten elsősorban a genetika, esetleg az ökológia területén kerül elő.
Ilyen alapon a fizika-kémia is lehet egy pár; a kémia erősen függ az atomfizikától, egyesek űgy tartják, hogy tulajdonképpen a fizika egyik ágaként is definiálhatjuk.
A matematika pedig leginkább a természettudományok leírónyelve.
Kedves sadam87,
Engem (ha a jövőben foglalkoznék magas szinten a biológiával) az evolúcióbiológia érdekelne igazán.
Ehhez mit szükséges tudni más tudományokból?
Köszönöm szépen a többi kommentelőnek is a válaszokat!
Egyrészt nyilván kell egy általános biológiai alap, ahhoz kell elsősorban sok kémia, mellette még fizika és matematika alapnak. (És persze jól kell tudni angolul, hiszen ma már alapvetően ez a tudomány nyelve.)
Magához az evolúcióbiológiához is attól is függ, mi kell, hogy azon belül mi érdekel. Például ha a fajok rokonságának a feltárása, ott ma már nagyrészt (de nem kizárólag) molekuláris markereket (DNS, fehérjék) használnak. Ott főleg az adatelemzés érdekes, annak komoly matematikai alapjai vannak, illetve az informatika (bioinformatika) nagyon fontos az ilyen adatok feldolgozásában.
Ha egyes tulajdonságok evolúciója érdekel, ott sokkal fontosabb lehet a kémiai alap (pl. milyen enzimatikus reakciókon keresztül történik), esetleg p a fizikai is a tulajdonságtól függően.
De egyébként szerintem az általános rálátás fontos, az tud sokat nyújtani. Egyébként ma már a kutatócsoportok elég vegyesek, egy biológia kutatócsoportban is gyakran dolgozik vegyész, fizikus, matematikus vagy fizikus, attól függően, mire van szükség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!