Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » 8 milliárd "kertész" élhetne...

8 milliárd "kertész" élhetne fenntartható módon a Földön?

Figyelt kérdés

okt. 3. 15:03
1 2 3
 21/23 A kérdező kommentje:

20#

Csak tettem egy naív kitekintést. A száheli régióban, az élenhalásért küzdő is szeretne a centrum életszínvonalhoz tartozni. Nem hogy még mi lemondjunk az igényletekeinkről

okt. 4. 19:10
 22/23 anonim ***** válasza:
100%

3

"Hektáronként kb. 2 tonna."

A középkor végén, mikor már fejlettebb volt a mezőgazdaság, a gépesítés és vegyipar előtt (de amikor korlátlan mennyiségben volt trágya), a búza az elvetett mennyiség 3-4-szeresét teremte átlagban.

Ha feltételezünk hektáronként 250 kg vetőmagot, akkor se nagyon lehetne 1 tonna fölé menni, hosszú távon. Már csak azért se, mivel a talaj tápanyagtartalma kimerülne max. egy évtized alatt. (Mivel a tápanyagok nem forognak vissza, mint egy mezőn vagy erdőben, hanem elhordják az emberek.)

És ez még csak a könnyen termeszthető gabona. A zöldségfélékből, gyümölcsökből vegyipar (növényvédőszerek) nélkül még sokkal kevesebbet lehetne termeszteni. Lehet persze, hogy 100 év alatt kialakulnának olyan, a mostanra globálisan elterjedt betegségeknek ellenálló fajták, amiket értelmezhető módon lehetne termelni, de az első 100 évben nem nagyon volna mit enni...

okt. 5. 07:52
 23/23 A kérdező kommentje:
Tegnap láttam egy dokumentumfilmet, amiben holland tudósok bonyolult és költséges eljárásokkal próbálják visszanyerni a szennyvíztelepről a létfontosságú foszfort. Én meg szégyeltem, hogy egy évvel ezelőttig tulajdonképpen odaszartam a földre. Nyílván ezt egy sűrűn lakott területen nem lehet megoldani eü problémák nélkül. Tehát egy alapvető problémába ütközünk. Urbanizáció a holocén kezdetén.
okt. 6. 10:08
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!