Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Baj ha egy Rh 0 mínuszos...

Kisdanibrian19830112 kérdése:

Baj ha egy Rh 0 mínuszos személy Rh 0 pluszos vért kap?

Figyelt kérdés
Úgy tudom, csak akkor van baj, ha más vércsoportú vért kap, pl A, B vagy olyan vércsoport melyben az A és B is jelen van.

szept. 27. 22:50
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Mit kap az orvos ha elcseszi az Rh faktort, de a vércsoport stimmel. Halált nem okoz ilyen hiba, ugye?! : Maximum tönkreteszi az Rh- személy mínuszosságát. Az Rh+- T kapott Rh-os személy előbb- utóbb Rhpluszos lesz?
szept. 27. 22:52
 2/12 A kérdező kommentje:
Vészhelyzetben lehet eltérő Rh faktort használni?!
szept. 27. 22:53
 3/12 anonim ***** válasza:

A Wikipédia ezt írja.

Az Rh− vérben természetes körülmények között nincsenek jelen antitestek, így a legtöbb esetben a vérátömlesztésnél nem kell azonnali súlyos szövődményre számítani, amennyiben Rh− beteg Rh+ vért kap. Azonban a D antigén erős immunogén, ami azt jelenti, hogy Rh− személy vérébe kerülve nagy a valószínűsége, hogy anti-D ellenanyagot fog termelni, s ez az ellenanyag egy következő vérátömlesztés alkalmával már tönkreteszi a bekerülő Rh+ vörösvérsejteket. Ezért nem szabad Rh− személynek Rh+ vért adni.

szept. 27. 23:27
 4/12 sadam87 ***** válasza:
100%

"Baj ha egy Rh 0 mínuszos személy Rh 0 pluszos vért kap?"

Igen, valószínűleg az. (Az AB0 és az Rh két külön vércsoport rendszer, tehát az, hogy A, B, AB vagy 0 a vércsoportod, az független attól, hogy Rh+ vagy Rh- vagy. És Rh- vércsoportú személy csak Rh- vért kaphat.)

"Mit kap az orvos ha elcseszi az Rh faktort, de a vércsoport stimmel."

Ezt a kérdést könnyebben meg tudnám válaszolni akkor, ha érteném, miről szól.

"Maximum tönkreteszi az Rh- személy mínuszosságát. Az Rh+- T kapott Rh-os személy előbb- utóbb Rhpluszos lesz?"

Nem, az Rh+ vért kapó Rh- vércsoportú személynek várhatóan elég súlyos tünetei lesznek. Nem, a vércsoport nem fog tőle megváltozni. Általában a tünetek elég hamar jelentkeznek, de ha jól olvasom, nem mindig (több nap után is jelentkezhetnek, lásd a linket).

[link]

Szóval ha a ilyen vérátömlesztési hiba gyanúja fennáll, én mindenképpen ovoshoz fordulnék.

------

Én nem vagyok orvos, sem a téma szakértője, tehát ilyen tanácsadás szempontjából teljesen laikus vagyok. Szóval nem orvosi tanácsadás, amit itt írok! Nagyon remélem, hogy csak elméleti kérdésről van szó! De ha mégis kiderül, hogy érintett vagy a problémában, mindenképp keress fel orvost, pláne ha tüneteket is észlelsz magadon!

-----

"Vészhelyzetben lehet eltérő Rh faktort használni?!"

Rh+ vércsoportú személyek kaphatnak Rh- vért, de Rh- személyek nem kaphatnak Rh+ vért.

szept. 27. 23:41
 5/12 sadam87 ***** válasza:
100%

A 3. válaszolóval annyiban egyet értek, hogy a súlyos vérátömlesztési reakciók között én is azt találtam, hogy a fő ok általában az AB0 vércsoport inkompatibilitása, és az Rh-t csak a ritkább okok között írják. (Valószínűleg pont amiatt, amiről a 3. válaszoló írt.)

Mindenesetre nekem azért ez egy "jobb félni, mint megijedni" szituációnak tűnik.

szept. 27. 23:45
 6/12 anonim ***** válasza:
Tényleg nincs olyan súlyos reakció,mint vércsoport tévesztésnél,mert az rh faktor a plazmában van, és a vörösvérsejt keszitmenyben kevés plazma van,de ettől még kialakulhatnak immun reakciók. Főleg,ha rh negatív anya pozitív vért kap, aztán terhes lesz, és rh pozitív gyermeket szül,na ott már kérdéses a gyermek egyáltalán élve megszületik e.
szept. 28. 07:08
 7/12 sadam87 ***** válasza:

"az rh faktor a plazmában van"

Az Rh faktor (azaz az Rh vércsoportot meghatározó antigén) a vörösvértestek felszínén van.

szept. 28. 10:29
 8/12 A kérdező kommentje:
Nem, nyugodt lehet mindenki, nem történt ilyen probléma. Csak érdekelt a kérdés.
szept. 28. 10:59
 9/12 sadam87 ***** válasza:
Rendben, ez megnyugtató. :D
szept. 28. 11:17
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Immunizálásra szokták használni. Amikor egy RH- nő terhes lesz egy RH+ gyerekkel, az első terhesség még nem okoz problémát, mert a vörösvértestek túl nagyok a méhlepényen való átjutáshoz, viszont a szülés véres dolog, keveredik a vér, az RH+ vér keveredik az anya RH- vérével, az anya szervezete antitesteket termel, ami viszont elég kicsi, hogy átjusson a méhlepényen, a következő terhességnél, már kicsaphatja az RH+ vértesteket a magzatban az antitest.

Erre használják, hogy a szülés előtt az RH- vércsoportú anyának RH antitestet adnak be, megelőzve hogy az anya szervezete magától termelje azokat, így mivel az anya szervezete soha nem termelt antigént a következő terhességnél sem lesz probléma.

De honnan szerzik az antigént? Nos RH- vércsoportú férfiaknak, vagy klimax után lévő nőknek RH+ vért adnak, amire beindul a szervezetükben az antitest termelés és ezt fogják vérvétel után elválasztani, ezt alkalmazzák majd a szülésnél. Viszont ezt sem lehet sokszor eljátszani, hogy RH+ vért adunk egy RH- személynek, mert az antitestek ott is kifogják csapni a vértesteket.

szept. 28. 11:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!