Hogyan válthatnak ki egyes italok különböző (álmosító vagy felpörgető) hatást, ha mindben ugyanaz az anyag, alkohol van?
Úgy, hogy ezek a hatások a napszaktól és a bevitt alkohol-dózistól függenek, nem az ital márkájától.
A különböző alkoholos italok tulajdonságait illetően minden alkoholista kitalálja a maga mesevilágát, melynek természetesen semmi jelentősége - mert a lényeg a bebaxás és az állandó félrészeg állapot fenntartása!
Igen, maga az alkohol ugyanaz, és annak sincs semmiféle tudományos alapja, hogy bármiféle egyéb kongener érdemben módosítaná a hatását.
Egyrészt pontosan arról van szó, amit az első ír (bár ez nem csak az alkoholisták kiváltsága), hogy az italok kulturális alapon berögzült, sztereotipikus hatásaiban, hangulataiban hiszünk, és ez a hozzáállás bizony befolyásolja, hogy milyen lesz az állapotunk ittasan, azaz milyen súllyal érvényesülnek az alkohol ellazító, nyigtató, euforizáló, stb. hatásai.
A másik, legalább ilyen fontos különbség, hogy a különböző italok milyen véralkoholszint-görbéket rajzolnak (meredekség és magasság terén) – egyrészt, mert sokszor teljesen másképp adagoljuk őket (a töménységük, az ízük, a megszokások miatt), illetve ha már leértek, más ütemben szívódik fel belőlük az alkohol (a töménységük, cukor- és szénsavtartalmuk eltérései miatt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!