A karbonsavak alkoholokkal való észterképzési reakciójában miért a karbonsav hidroxilcsoportja és az alkohol OH-csop. hidrogénje eliminálódik?
Figyelt kérdés
Logikusan azt gondolná az ember, hogy a karbonsav az erősebb sav, így onnét csak a hidrogén jön, az alkoholról jönne az OH, ezzel történne a vízkilépés. Mi az oka, hogy nem így van?júl. 24. 19:27
1/2 A kérdező kommentje:
Az alkohol OH oxigénje nukleofilként viselkedik és betámad a karbonsav karboxil szenére, amely ennek hatására ledobja az OH-csoportját és az magával viszi az alkohol hidrogénjét?
júl. 24. 19:28
2/2 Silber válasza:
Ennél picit bonyolultabb a történet. A szerves kémiai reakciók a legtöbbször többlépéses folyamatokban zajlanak le - a savkatalizált észterezésnél SN2 nukleofil addíció történik, majd a képződő víz jó lelépőcsoportként képes eliminálódni.
A sematikus reprezentációja egy lehetséges mechanizmusnak:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!