A mesterséges intelligencia elveheti az emberek munkáját?! Az egyikkel csináltam egy menő zenés változatot a magyar versből, mi lesz ebből???
1) Elveheti, de még nincs annyira fejlett, hogy bárkit tudjon kellő mértékben helyettesíteni, hacsak nem egy egyszerű ügyfélszolgálatról van szó, amiben nincs jelentősége az érdemi munkának, csak a tájékoztatásnak. Annak ellenére, hogy okosnak tűnik, és néha tényleg hasznos ötleteket tud adni a ChatGPT, vannak területek, amikhez irtó ostoba.
2) Melyiket használtad?
Pont úgy, mint a traktor.
Ugye rendesen megtanultad a történelmet?
Azért vegyük észre, hogy a történelem folyamán hány munkahely típus szűnt meg. Ezt ne ma MI, hanem az ember tudatos cselekvése okozta. Egyébként közkeletűen fejlődésnek nevezik. Azt is vegyük észre, hogy éppen ezért rengeteg más munkatípus keletkezett.
Csak egy: feltalálták a nyomtatást, rengeteg íródeák mondhatta (de nem tette), elvették amunkáját. Azóta a nyomdászokét elvette a számítógép. A távírdát a telefon. Aztán most az internet. Itt nem fog ez megállni.
Igen, a traktorral is baj van, mert egyrészt eltávolít a természettől, másrészt annak van egy tulajdonosa, aki koncentrálja a tőkét. Így hamarosan még jobb traktort vesz ami által egyre kevesebb emberre van szükség a földeken. A munka azért elvégződik, minden természetterhelésével együtt. A traktor miatt feleslegessé vált emberek elvándorolnak, központokba, városokba, és új munkákat találnak ki, aminek újabb környezetterhelése van, ami hozzáadódik az előbbihez. Ez elég sok innovációra igaz, az AI-ra is... tudom, meglepő és elfogadhatatlan a véleményem... de nem én találtam ki.
A világ baja, hogy a jó gazdaságtól várja a jó társadalmat, ezért a társadalmi jót és a természeti tőkét beáldozza, hogy létrehozza a jó gazdaságot, remélve, hogy az majd pénzt juttat mindenre később. Ugyanakkor az elosztás nagyon egyenlőtlen, de tabu is. Nézzétek meg a szupergazdagok vagyona mekkora. A github -on van egy jó szemléltetés Bezos wealth keresésre.
Egyetértek hogy a kapitalizmus döcög, de azért ne feledjük, a leváltasára bevezetett kommunizmus óriási pofáraesés volt.
Szóval egyenlőre nincs jobb a tőkes, piaci alapon szerveződő berendezkedéstől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!