Ha a távoli galaxisok olyan fényesnek, miértnem ugyanilyennek látjuk a saját galaxisunkat belülről?
Úgy, mint a #4-es fotón, szabad szemmel soha sehonnan nem látszik a Tejút. A valóságban a legsötétebb helyekről kábé így látszik a Tejút legfényesebb része:
Persze ha ott vagy személyesen, ez is egészen lenyűgöző látvány.
Az előzőek nagyon jól leírták, de leírom én is másként. Ha a szemed nagyon érzékeny lenne a fényre, és a sötétben is jól látnál, mint pl a macskafélék, akkor szerintem Te is majdnem így látnád. A hosszú záridő azt jelenti, hogy olyankor a fényképező nem egy pillanat alatt készíti a képet, hanem több percig, akár óráig is, közben követi az elmozdulást is. Ezért több fényt gyűjt össze, világosabb lesz a kép, vagyis jobban lát a sötétben.
Nagyon hosszú záridővel, éjfélkor csillagoknál, a természetben is lehet világos képeket készíteni így.
Biztos? Mert eszerint a link szerint a teljes éjszakai égbolt összesített fényessége -6 magnitúdó körül van. (Nyilván a Holdat nem beszámítva. Meg valószínűleg a bolygókat sem.) Az jóval kevésbé fényes (a Földről nézve), mint a telehold...
Ez a link azt írja, hogy ha az összes szabad szemmel látható csillag fényességét összeadod, kb. -5 magnitúdó jön ki.
(Persze ha a Tejút összfényességébe a Napot is beleszámolod, nyilván igazad van. :P Csak az mondjuk nem túl releváns a kérdés szempontjából...)
#13 Jogos, tényleg túlzónak tűnik az állítás, a Tejút abszolút fényességével keverhettem.
Habár olyan értelemben mégsem tűnik annyira túlzónak, hogy ha azt a párezer szabadszemes csillagot ha egy kicsit nagyobb folttá szétkenjük, már szinte semmit nem látni belőlük, mégis kijön az integrált -5 magnitúdó. Vagy ha azt nézem, hogy az Androméda a maga bő 2 millió fényév távolsága ellenére 4 magnitúdónál is fényesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!