Ha a távoli galaxisok olyan fényesnek, miértnem ugyanilyennek látjuk a saját galaxisunkat belülről?
"miért nem ugyanilyennek látjuk a saját galaxisunkat belülről?"
Mert a tejutat nem nagy fényerejű távcsővel nézzük, mint a linkelt. Ha meg igen, akkor csak néhány csillagot látunk, a galaxis egy részét.
Ahogy krwkco írta, a 2. válaszodban linkelt képek távcsővel készültek, ráadásul (ami talán még fontosabb) hosszú záridővel, jó eséllyel sok kép összedolgozásával. (Legalábbis gondolom nem túl sok galaxist láttál szabad szemmel. Úgy, ahogy a képen látszik biztos nem. Pedig több galaxis látszólagos mérete elég nagy.)
Ugyanez az oka, hogy nem úgy látjuk a Tejutat, ahogy a 4. válaszodban linkelt képen. Sajnos nem találtam meg a pontos adatait, de elég egyértelműen hosszú záridős (persze ez nem távcsővel készült). Így olyan halvány részletek is látszódnak, amik szabad szemmel nem.
De egyébként ha kellőképpen sötét, fényszennyezésmentes helyről nézed (úgy, hogy a szemednek is volt ideje a sötéthez adaptálódni), szabad szemmel is elég szépen kirajzolódik a Tejút.
Ez egy hosszú expozícióval, kristálytiszta légkörrel készült felvétel. A szemünk nem ilyen érzékeny. Nem tud ennyi fényt összegyüjteni.
És a levegő többnyire párával, füsttel, nitrogénoxiddal, fénnyel szennyezett. Egy sivatagban vagy településektől távoli magas hegyen hasonlóan sok csillagot láthatunk.
Azért ilyen szintű képhez nem muszáj sivatagba, vagy magas hegységbe menni, Magyarországról is készíthető hasonló.
Egyetértünk. De én a szabad szemes látásra gondoltam. ("láthatunk") A 4-es kérdésben is arról van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!