Jól emlékszem, hogy a kétezres években sem volt ekkora hőség nyaranta?
De volt. Szerintem ennél melegebb is volt sok-sok évben. Emlékszem, hogy sokszor ha semmit sem csináltam, akkor is folyt rólam a lakásban a víz. Reggel zuhannyal kezdtem. Alig tudtam elkészülni, sminkelni, hajat szárítani kín szenvedés volt.
Most nekem egyáltalán nincs ilyen. Ha valami megerőltetőt csinálok, akkor izzadok. De egyébként simán alszom, stb. Egy kis ventilátor elég, ha pl. kimelegszem takarításban.
A lényeg, már ahogy értelmezem, hogy több a piros csík, azaz a bázishoz képest magasabb hőmérsékletű év, mint az alacsonyabb az utóbbi időben. A bázis előtti időszakban pedig több volt a hidegebb év. A bázis 1971-2000 évek átlaga elvileg, szóval egyértelmű mi a gond.
Dehogynem voltak. Most pl. a május nem is volt meleg egyáltalán. Június sose volt hűs, az már rendesen nyár. Gyerekkoromban nyaranta sokszor nem is tudtunk kint lenni úgy, hogy rendesen mozogtunk volna, mindig vártuk, hogy estefelé legyen és lehessen rendesen játszani, sportolni.
Az előző pár évben meg melegebb volt, mint most. Vagy legalább annak tűnt, talán hosszabb ideig tartott. Idén kb. 2x volt melegem úgy igazán, hogy folyt rólam a víz.
Gyerekkoromból – 47 éves vagyok – van olyan emlékem, hogy nagymamámmal néztük az időjárás előrejelzést a tévében, és nagymamám szörnyülködött, hogy micsoda kánikula lesz, 30–35 ˚C is lehet. Ma egyre inkább szokványos, hogy 30-35 ˚C is van.
Most így visszanézve látom hogy Budapesten:
- 1984-ben 13 olyan nap volt, mikor 30 ˚C fölött volt a napi maximum hőmérséklet, és ebből 1 nap volt, mikor 35 ˚C feletti.
- 1985-ben 21 napon volt 30 ˚C-nál melegebb, 35 ˚C fölött nem volt.
- 1986-ban 26 napon volt 30 ˚C-nál melegebb,35 ˚C fölött nem volt.
- 1987-ben 19 napon volt 30 ˚C-nál melegebb, 1 napon volt 35 ˚C-nál is melegebb.
- 1988-ban 24 napon volt 30 ˚C-nál melegebb, 4 napon 35 ˚C-nál is melegebb.
(A fenti emlékem valamikor ezekre az évekre tehető.)
Ugyanezekben az években június 15. és augusztus 15. között 20–30 olyan nap volt (átlagban 24,4 nap, az napok kb. 40%-a), mikor 25 ˚C alatt volt a napi maximum hőmérséklet.
Ehhez képest:
2012 nem volt kutya, 56 napon volt 30 ˚C-nál melegebb, ebből 17 napon 35 ˚C-nál is melegebb, 8 nap volt 25 ˚C alatt a hőmérséklet jún. 15. és aug. 15. között.
2015 sem volt rossz: 52 napon volt 30 ˚C-nál melegebb, ebből 24 napon 35 ˚C-nál is melegebb, 14 nap volt 25 ˚C alatt a hőmérséklet jún. 15. és aug. 15. között.
Az elmúlt évek meg:
2021-ben 42 napon volt 30 ˚C-nál melegebb, ebből 8 napon 35 ˚C-nál is melegebb.
2022-ben 48 napon volt 30 ˚C-nál melegebb, ebből 12 napon 35 ˚C-nál is melegebb.
2023-ben 42 napon volt 30 ˚C-nál melegebb, ebből 5 napon 35 ˚C-nál is melegebb.
Ebben a három évben átlagosan 4 olyan nap volt június 15. és augusztus 15. között, mikor a napi hőmérséklet nem érte el a 25 ˚C-ot. Ma a 25 ˚C alatti hőmérséklet a nyár derekán ritka rossz idő, régen meg gyakorta előforduló eset volt.
Nyilván ez nem a legtudományosabb megközelítés, az általam kiragadott múltbéli időszak szubjektív és önkényes, de annyi azért bőven látszik ebből is, hogy igen, érezhetően melegebb van, mint régebben volt. Ha meg tudományos igényű összképet akarsz, akkor meg:
(amit #4 is linkelt:) [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!