Miért nem tudja az ember megemészteni a húst, minden más ragadozó pedig igen?
XD XD
Ügyesen próbálod kikerülni, hogy válaszol a kérdésre.
A növények alapból olyan sejtekből állnak, amelyeknek a falát nem tudjuk megemészteni.
A rágás itt nem sokat ér. Sok (nyers) növény úgy jön ki belőled, ahogy bement. Nem mindegyik, persze - lehet néhány ellenpéldát mondani.
A hússal ilyen problémák nincsenek, az simán emészthető. Ellentétben a kérdező állításaival.
"A növények alapból olyan sejtekből állnak, amelyeknek a falát nem tudjuk megemészteni."
Kösz, ezzel tisztában vagyok. Jobban örültem, ha inkább a kérdésem re válaszoltál volna...
A rágás meg tényleg nem sokat ér abban, hogy megemészd a cellulózt. Mondjuk abban már inkább segíthet, hogy feltördeld a sejtfalakat, így szabaddá váljanak a sejtekben levő, emészthető tápanyagok. ¯\_(ツ)_/¯
"feltördeld a sejtfalakat"
Pont erre mondtam, hogy nagyon nem hatékony, csak egy kis %-ot tudsz így feltörni.
Próbáld ki, rágjál meg valami növényt, aztán nézd meg mikroszkóp alatt, hogy mennyi sejt tört össze benne. Nagyon kevés.
A bélbaktériumaink egyébként nem termelnek celluláz enzimet véletlenül?
(Tudom goto Google, de a mai Google motivációmat már kiéltem abban, hogy megnézzem, a rágás a növényi sejtfalak mekkora hányadát töri fel, és 20-40 lett az eredmény)
"20-40"
NYERS ételnél?
"celluláz enzimet"
Úgy tudom, nem.
De ha a vastagbélben akadna is ilyen, azt már nem tudod felszívni.
20-40%? (Vagy 1/20-1/40-ed rész?)
Számít emésztésben, hogy rágással "feltörjük a sejtfalakat"? Többet kéne rágni a nyers zöldségeket?
#29 ( 15:53 ) Válaszadó írja: "erős savas nyál"
Ezzel a hazu hmm tárgyi tévedéssel egy vegetáriánus proaganda könyvben találkoztam sok éve.
Megnyaltam egy darab ph-papírt, halvány kékre változott a színe. Jelezvén, hogy a nyálam enyhén lúgos. A papír másik felét a kutyám felé nyújtottam, Ő is megnyalta. A ph-papír még erőteljesebb kékre váltott mint nálam. ( A savas kémhatást narancs, vagy vörös szín jelzi)
Elméleti úton is cáfolhatjuk a savas nyálat. Az emlősőknél biztos, a gerinceseknél valószínűleg sincs savas nyálú állat. Egyszerűen mert a savas nyál először feloldaná az állat saját fogait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!