Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Távolodnak egymástól a galaxisok?

Távolodnak egymástól a galaxisok?

Figyelt kérdés
Ha tágul a világegyetem, és távolodnak egymástól a galaxisok, hogy lehet, hogy állítólag 3-4 milliárd év múlva összeütközik az Androméda-galaxis a Tejútrendszerünkkel?
2010. okt. 29. 20:32
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
15%
tisztelem és becsülöm azokat akik a világürt kutatják, de azt sok ezüket nem arra kéne használni, hogy megpróbálják megmenteni a Földünket??? Vagy ezekszerint fontosabb, hogy tágul e a világegyetem, vagy sem.
2010. okt. 29. 22:15
 12/26 anonim ***** válasza:

22:15 - Honnan tudod, hogy nem pont ez vezeti rá őket valami megoldásra más téren? Hiszen minden mindennel összefügg.

Ráadásul sok olyan vívmányunk, használati tárgyunk van, amit teljesen speciális területeken használtak először, vagy jöttek rá valami alkalmazásra tök véletlenül (csak egy példa, a mikrohullám sütésre alkalmasságát állítólag úgy fedezték fel, hogy valakinek megolvadt hatására a zsebében a csoki).

2010. okt. 29. 23:03
 13/26 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:
Visszatérve a kérdésre; a tágulás nagyléptékben zajlik, vagyis nagyon nagy távolságokon észlelhető, itt a közelben (a közeli galaxisok esetén) a közeledési sebesség legyőzheti a tér tágulását.
2010. okt. 29. 23:14
 14/26 anonim ***** válasza:

:-D átfutottam az első 1-2 hozzászólást :-D

Stephen Hawking még él és angol.

Egyébként pedig ha tágul a világegyetem, akkor hogyan tudsz tapsolni? Mert akkor közelebb kell hoznod a két kezed egymáshoz!!! Pedig elvileg mindig messzebb és messzebb kéne lennie!!!

Erre az a magyarázat, hogy tágul a világegyetem, de attól még sok minden más is számít, főleg kisebb méretekben (pl. Lokális csoport, ami egy galaxis-halmaz, amiben benne van a Tejút és az Androméda is amivel 3 milliárd év múlva összeütközünk)

2010. okt. 30. 08:38
 15/26 anonim ***** válasza:

"megpróbálják megmenteni a Földünket?"

És mégis most éppen mitől kéne megmenteni a Földet? Ami el tudja pusztítani a Földet (egy bolygót, vagy ha csak az élővilágra gondolsz, akkor tekintsd a csótányokat vagy medveállatkákat) az ellen mi emberek vajmi keveset tehetünk, hiszen kicsik vagyunk.

2010. okt. 30. 11:37
 16/26 anonim ***** válasza:

Stephen Hawking még él? :O

én úgy tudtam, h már meghalt, asszem az egyik tanárom mondta pár hete.. nah mindegy :)

2010. okt. 30. 20:06
 17/26 anonim ***** válasza:

bizony még él...

vagy te értettél félre valamit, vagy a tanárod tudja rosszul.

2010. okt. 30. 20:33
 18/26 anonim ***** válasza:
Elvis halt meg.
2010. okt. 30. 23:01
 19/26 dellfil ***** válasza:

Vártam, vártam, hogy valaki pontos választ ad a kérdésre, de nem.

A kérdés: Távolodnak egymástól a galaxisok?

A válasz: Igen, és nem.

Hogy ez ellentmondás? Nem, csak látszólagos ellentmondás. A galaxisok halmazokba tömörülnek, csoportosulnak, a galaxishalmazok pedig úgynevezett "szuperhalmazokat" alkothatnak. Az egyszerű halmazokon belül a galaxisok közeledhetnek, és gyakran össze is ütközhetnek egymással. (Ez fog például történni kb. két milliárd év múlva a Tejútrendszerrel és az Androméda galaxissal) Az általános távolodási tendencia a szuperhalmazok szintjén kezdve válik egyértelművé.

Összegezve: az általános tendencia a tágulás, lokálisan lehet - és gyakori is - a közeledés.

dellfil

2010. okt. 31. 11:32
 20/26 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:

Kedves dellfil,

Sajnálom hogy neked nem voltak kielégítőek a korábbi válaszok, de szerintem a tegnap 08:38-i és jómagam pont azt mondtuk amit te is.

2010. okt. 31. 16:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!