Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Azt mondta a tanárom, hogy 1...

X0 kérdése:

Azt mondta a tanárom, hogy 1 darab elem agyonüthet valakit. Hogy?

Figyelt kérdés
Nem vagyok bérgyilkos, anyósom sincs, csak kíváncsi vagyok. Informatika szakmacsoportban szakmai gyakorlaton azt mondta a tanárom, hogy 1 darab elem agyonüthet valakit. Hogy? Gondolom arról van szó, hogy a bőr rossz vezető, valamennyire szigetel, így ha nincs, akkor érzékenyebb az ember az áramra: tehát fém tűvel bőr alá beszúrva a mellkasba az egyiket, a hátba a másikat, nem tudom milyen polaritással, és hogy mindegy-e. Alkáli elemben én 1,68 V-ot mértem maximum, lítium-elemben lehet nagyobb is: 1,8 V körülire emlékszek. Egyenfeszültségnél 120 V-ig törpefeszültség, elvileg azalatt nem kellene hogy agyonüssön valakit. Köszi.

máj. 5. 19:30
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
84%
Nagyon magasról ejtik az illető fejére.
máj. 5. 19:58
 2/14 anonim ***** válasza:
82%
Talán ha kidobják egy repülőgépből és pont valaki fejére esik...
máj. 5. 19:58
 3/14 A kérdező kommentje:
1-es: az áram veszélyeiről volt szó...
máj. 5. 19:59
 4/14 anonim ***** válasza:
92%

Állítólag már volt akit egy 9 voltos elem ölt meg de sajnos csak angol nyelvű forrást találtam róla:

[link]

máj. 5. 20:09
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

nem értek hozzá, de én ilyesmire gondoltam:

[link]

máj. 5. 20:12
 6/14 A kérdező kommentje:

Köszi, 4, 5-öt hasznosnak jelöltem. 4-es egyértelműen a bőr hiányáról szól, amit én írtam. 5-ös: nyilván lehet kis feszültségből nagyot csinálni, én nem erre gondoltam, de hasznosnak jelöltem azt is.

1, 2-es egyszerre írt, én csak az 1-est láttam amikor írtam: mindkettőnek szól, hogy az áram veszélyeiről volt szó.

máj. 5. 20:28
 7/14 anonim válasza:
100%
Érdekes téma. Én egy dologra tudok gondolni. Az a pacemaker-t (beültetett szívritmus szabályzó) megzavarja, ha közvetlen ott éri az ütés, ahol el van helyezve a bőr alatt. (de szerintem ellenállóbb az attól, hogy egy sima elem megzavarhassa. )
máj. 5. 20:59
 8/14 A kérdező kommentje:

7-es: köszi, az is lehet. A probléma, hogy a pacemakernek minden egyes időpillanatban tudnia kell, hogy épp akkor kiüssön-e vagy nem, amihez az idegszálakban futó áramot tudja mérni, ami csak néhány ezred volt! Annál meg tud erősebb lenni. Szóval akármilyen ellenálló az a pacemaker, ha a zavar hatására kiüt akkor is amikor nem kellene...

4-es az igazi: meg akarta mérni az emberi test ellenállását bőr nélkül, ami töredéke a bőrrel együttes ellenállásnak: csak 100 ohm körüli, az 1/2 - 2 millió ohm-hoz képest. Ehhez egy multimétert használt, amit tud ellenállást mérni, 9V-os elemről működik, és agyon is ütötte. Mivel egyedül volt a laborban, nem volt aki lekapcsolja a multiméterről, és nem volt aki szívmasszázst adjon neki vagy defibrillátort használjon. Így Darwin-díj lett belőle...

máj. 5. 21:08
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

"4-es az igazi: meg akarta mérni az emberi test ellenállását bőr nélkül, ami töredéke a bőrrel együttes ellenállásnak: csak 100 ohm körüli, az 1/2 - 2 millió ohm-hoz képest. Ehhez egy multimétert használt, amit tud ellenállást mérni, 9V-os elemről működik, és agyon is ütötte. Mivel egyedül volt a laborban, nem volt aki lekapcsolja a multiméterről, és nem volt aki szívmasszázst adjon neki vagy defibrillátort használjon. Így Darwin-díj lett belőle..."

Nem, az az írás egy hülyeség. Az ember belső ellenállása legkevesebb 500 ohm fölötti. Akkor meg az áram 20 mA alatti. Egészséges önkéntesekkel az elengedési áramerősséget statisztikázták ki, ami kísérletek 90 mA-ig felmentek áramban. Azok egyike sem hótt meg. Ergo a srác nem darwin-díjas volt, hanem vélhetőleg volt valami baja.

máj. 5. 22:31
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

Közvetlenül csak az amúgy is életveszélyesen szívbeteg emberre jelenthet veszélyt egy 12 voltnál nem nagyobb kapocsfeszültségű kémiai cella.

Viszont egy gombelemben is van annyi kémiailag tárolt energia, ami elméletileg elégséges valamelyik létfontosságú szerv halálos dezintegrálására - viszont ez a magától nem eshet meg sohase.

máj. 5. 23:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!