Hány olyan egész szám van 0 és 99999 között, amelyeknek pontosan egy darab 7 számjegye van?
40951
Egy programmal megszámoltam. :)))
"40951"
A programban valami hiba van. 1-es válasza jó és az 32805.
Józan paraszti ésszel még a 32805-öt is sokallom.
Van 10 db számjegy a nullától a 9-ig. És van 5 db helyem, ahova ezeket a számokat pakolgathatom. Ez eredményez egy híján 100.000 db számot. Számomra túl sok, hogy a létező számok durván harmada olyan, amiben egy darab 7-es szám van. Mert nyilván van egy amiben mind az 5 szám hetes és vannak amikben 4-3-2 db hetes van. És kell legyen egy halom olyan szám, amiben egyáltalán nincsen hetes, hiszen 10 db szám van 5 db helyre. Ezek a számok, amikben egyáltalán nincs hetes, az én becslésem szerint jóval többen vannak mint kétharmad.
"9^5."
Ami 59049. Ami kevesebb, mint kétharmad.
Ha a hetest nem tartalmazó és az összes 0-99999 szám arányát keressük, akkor a számítás: (9/10)^5=0,9^5.
"Ezek a számok, amikben egyáltalán nincs hetes, az én becslésem szerint jóval többen vannak mint kétharmad."
A hétköznapi érzet nincs hozzászokva, hogy egy 1-hez közeli szám hatványai milyen erősen csökkennek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!