Hogyan lehetséges hogy ilyen nagy távolságokból látszódnak a bolygók?
A legtöbb bolygó nagyon messze van tőlünk, egyedül a Vénuszt és a Marsot értem hogy látszódnak, de ezek is nagyon messze vannak innen.
A Merkúr és a Mars mérete egyáltalán nem nagy, sőt sokkal kisebbek mint a Föld és mégis látszanak. A Marsot nagyon egyszerű észrevenni az éjszakai égbolton.
A Jupiter az óriás méretű, bár a távolságához képest eléggé fényes szerintem.
A Szaturnusz még messzebb van, de még látni, bár már nem annyira fényes.
Csak azért kérdezem, mert régebben is ezen filóztam, hogy valami nem stimmel a távolság és a láthatóság között.
Az Uránusz és a Neptunusz már nem látható érthető okokból.
Az említetteken kívül számos tényező befolyásolja egy bolygó láthatóságát.
A helyzet az, hogy az Uránusz és Neptunusz is látható szabad szemmel, igaz, nagyon tiszta égbolt, és fényszennyezésmentes környék kell hozzá. A pesti belvárosi éjszakán még színtiszta időben sem fogod látni őket.
Az Alföld közepén már jobbak az esélyeid.
Tehát lényeges, hogy TE hol vagy, és milyenek a fejed felett a légköri viszonyok.
---
Adalékinfó: a Vénusz (12.104km átmérő) szinte ugyanakkora, mint a Föld (12.756km átmérő).
---
A másik tényező, amit figyelembe kell venni, hogy milyen a bolgyó albedója, vagyis, hogy mennyi napsugárzást ver vissza a világűrbe.
Sok sikert észrevenni egy, az anyaga miatt koromfekete bolygót... Viszont egy ugyanakkora, de hófödte bolygó meg szó szerint világítana, akkor is, ha mindkettő ugyanolyan távolságra van a csillagtól, ami ugyanakkora "fénymennyiséget" bocsát ki.
A gázóriások albedója egyébként jobb, mint a Földé.
Paradox módon az egyk legnehezebben észrevehető bolygó tán a Merkúr!
Egyrészt, bár közel van a Naphoz, ezért elvileg világítania kéne (logikusan), de a kémiai összetétele miatt pont, hogy alacsony az albedója, a beeső fénynek ha jól tudom, kb 5%-át veri csak vissza a látható fény tartományban.
Másfelől pedig, mivel közel van a Naphoz, este (lám lám) nem fogod látni. Nappal meg megintcsak nem fogod látni, érthető okokból.
Ergo az egyetlen esély a megfigyelésre a napkelte és a napnyugta környéke.
Itt a bolgók albedój,a vagyis a napfény hány százalékát verik vissza. Látható, hogy a Marson kívüli nagybolygók piszok fényesek,
"A helyzet az, hogy az Uránusz és Neptunusz is látható szabad szemmel, igaz, nagyon tiszta égbolt, és fényszennyezésmentes környék kell hozzá."
Az Uránusz igen (+5,83 magnitudo a maximális fényessége), a Neptunusz nem (annak +7,67, a szabadszemes láthatósága meg jó ég alatt +6,5 körül szokott lenni).
Hmm, ez érdekes. Nem ástam bele magam mélyen, de amit én néztem forrást, ott azt írták, látható. Nyilván tévesen.
Köszönöm a javítást!
Még így is fura hogy ilyen hatalmas távolságokból is ilyen "tisztán" látszanak az égitestek.
Ui.: az Uránuszt még távcsővel sem sikerült megtalálnom most tavasszal
Tizenhat éves korhatár - hát igen - az éppen felnövő borjú is így csodálkozik az új kapura!
😆😂🤣
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!