Mi az igazság ezekről a kijelentésekről, amik a Napról, csillagról szólnak?
Úgy döntöttem, folytatom a megszakadt gimnáziumi tanulmányomat, és felnőttként leérettségizek. Valószínűleg a Földrajz lesz a választott tantárgyam. Olvasgattam a tankönyvet, és van pár dolog, ami nem tiszta.
A NAT 2020-as, kilencedik osztályos Földrajz tankönyv 7. oldalán ezt olvasom:
"A Nap energiatermelését a hidrogén héliummá való, atommagreakciókban lejátszódó folyamata biztosítja. E folyamat még kb. 10 milliárd évig fedezi az energiatermelést".
Kérdésem:
10 milliárd év?
Nem arról szólnak a kutatások, hogy 5 milliárd év múlva a nap lényegében szénné égeti a Földet, majd elnyeli a többi bolygóval együtt?
Akkor most 5 vagy 10 milliárd éve van hátra a Napnak?
Ugyanezen az oldalon ezt olvasom:
"A Nap felszínén 6100 K hőmérséklet uralkodik." - majd lentebb megmagyarázza, hogy mi az a K (Kelvin).
Kérdésem:
Én eddig úgy tudtam, 6000 celsius fok van a Nap felszínén.
Most akkor 6000 Celsius fok, vagy 6000 Kelvin?
Mert a kettő nem ugyanaz.
A 9. oldalon ezt olvasom:
"A Napnál jóval nagyobb tömegű csillagok a vörös óriás állapot elérése után hatalmas szupernóva-robbanásban fejezik be életüket. A robbanás maradványaiból nagy neutronsűrűségű, ún. neutroncsillag keletkezik. Ugyancsak az óriáscsillagok tanúi a hatalmas tömegvonzással rendelkező fekete lyukak. A csillag felrobbanásakor felszabadult anyagok pedig újabb születő csillagok anyagául szolgálnak."
Kérdéseim:
Akkor most fekete lyuk nagy vagy kis tömegű csillagból keletkezik?
Ha a csillag felrobban, hogy maradhat a helyén fehér törpe?
(A fehér törpékről is van egy kevés kijelentés)
A Nap teljes élete a 10 mrd év.
A 6000 fok egy kb. érték, adott helyen és időben változik.
Fekete lyuk adott nagyság fölött keletkezik a csillagból, tehát a nagy tömegű lesz az.
Robbanás után nem maradhat fehér törpe, az pl. a mi napunkból lesz majd.
csak így séróból.
1. nekem is az rémlik, hogy a teljes élete 8-10 milliárd év és ennek kb. a felénél tartunk.
2. Kelvin. nem mintha az a 273 fok olyan nagyon számítana ide-oda.
színhőmérséklet, hogy ténylegesen mennyi a hőmérséklete, azt nem tudjuk, de de úgy viselkedik (úgy sugároz), mintha annyi lenne.
3. nagy csillagból.
felrobban és lesz belőle neutroncsillag vagy fekete lyuk.
a fehér törpe az a kialudt csillag, nem robbant fel, nincs benne fúzió, már csak meleg. ilyen lesz a napból is majd.
A könyv ezt írja:
"Végül a csillag felrobban, és törpecsillaggá (fehér törpe) zsugorodik"
(9. oldal)
Pont ezt nem értem, hogy ami felrobban, hogy zsugorodhat?
@3: A külső héja robban le, a belső részei pedig rendkívül gyors zsugorodás során a tömegtől függő csillagmaradvánnyá változnak.
A legkisebb tömeg maradványa a fehér törpe. Nem tipikus, hogy a fehér törpévé válást a csillag külső héjának lerobbanása előzi meg. A nagyobb tömeg maradványa a neutroncsillag, még nagyobbé a fekete lyuk.
Sőt: mostanában találtak még egy lehetőséget.
Ilyenkor a csillag nem robban fel, hanem azonnal fekete lyuk keletkezik belőle.
Nehéz észrevenni, mert ilyenkor csak annyit látni, hogy van egy csillag, ami egyszer csak eltűnik.
Sziasztok!
Köszönöm a segítséget!
én földrajzból tettem emelt érettségit 2020-ban
én ilyen mélyremenően nem találkoztam csillagászattal, egyetemen is földrajzszakos tanárhallgatóként is 1 félévig volt csillagászatom😅
a magyar földrajztudomány (így az érettségi is például) inkább természetföldrajz felé hajlik,szóval ha jól felakarsz készülni akkor a prioritást nagyjából az alábbiak szerint alakítsd:
Természetföldrajz>társadalomföldrajz>csillagászat
Köszönöm a tippet.
Kár amúgy, mert nagyon menőnek gondoltam volna, ha a csillagászat nagyobb szerepet kap, és a Nagy Bummról, meg a fekete lyukakról kell értekeznem.
Úgy éreztem volna magam, mintha én lennék Stephen Hawking. 😁
De akkor megfogadom a tanácsod, és inkább a természetföldrajz és a társadalomföldrajzot teszem előre a fontossági listán.
Neked meg sok sikert a tanulmányaidhoz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!