Ha a görögdinnyét gyümölcsnek mondom, az biológiai szempontból teljesen helytelen, vagy elfogadható?
Bizonyos szakmák bizonyos fogalmai szigorúan alkalmaznak egy szabálytendszert, hogy ne kelljen kivételeket hagyni.
A köznyelv a hétköznapi tapasztalatok, elgondolások alapján máshol, és máshogy húzzab meg a fogalmak határait.
Ha kertészként vizsgázol, azt, ha a szomszéddal beszélsz ezt használhatod.
Biológiailag nem mindegy, hogy egy levél széle fűrészes vagy fogazott. Konyhanyelven mondhatod rá, hogy cakkos, de a dolgozatíráskor nem.
Köszi a válaszokat.
De egyébként hivatalosan hová sorolja be a tudomány?
Hivatalosan sehova (legalábbis a biológia tudománya nem), mert a magyar biológia szaknyelvben nem létezik a gyümölcs és zöldség kifejezés. (Legalábbis én nem tudok róla.) A biológiai szaknyelv szerint termés, amiről beszélünk. De ugyanúgy termés a paprika, a paradicsom, az uborka, a tök, a kukorica, a búza és a köménymag (na jó, utóbbi termésfél) általunk fogyasztott része is (meg egy csomó minden, amit nem is eszünk meg).
(Az angol egyébként kicsit trükkösebb, mert angolul a gyümölcs az fruit, de ugyanezt a szót használják a szaknyelvben a termésre is.)
Biológiailag nincs gyümölcs és zöldség, csak termés.
Másrészt meg eleve nem értem, mi a jelentösége annak, hogy valaki gyümölcsnek vagy zöldségnek nevez valamit, attól ugyanaz marad, semmi értelme különbséget akarni tenni.
Egyébként most egy világ omlott össze bennem.
Nincs biológiailag zöldség és gyümölcs!?
És én akarok bioszból leérettségizni. 😩
LOL
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!