Mit gondoltok, ez jó ötlet?
tudom, hogy sok "vita" folyik egy bizonyos kérdés körül, miszerint van e valamiféle "felsőbbrendű" hatalom, Isten, ami létrehozza az univerzumunkat és fenn is tartja működését, vagy csupán a vak szerencsék és véletlen egybevágások miatt létezik a világ.
arról lenne szó, hogy van nekünk egy mesterséges intelligenciánk, amit már-már tökélyre fejleszt az emberiség...és talán egy MI adhatná meg az igaz választ erre, hiszen az MI nem tud elfogult lenni, meg tudja hozni a valós objektív, racionális döntést ezzel kapcsolatban.
úgy képzelem el, hogy beletápláljuk az anyagcsoportok, atomok egymáshoz való viszonyait, a kialakulásukat és minden egyéb dolgot ehhez, és feltesszük a kérdést az MI nek, hogy van e szükség mindehhez értelemre. természetesen nem tápláljuk bele, hogy véletlen meg ilyesmi, csak az adatokat.
véleményeket előre is köszönöm
Azt fogja kidobni, hogy túl kevés az adat.
Odáig meg szerintem sosem fogunk eljutni, hogy elég legyen az adat.
Vagy kidobja, hogy 42. XD (vagy fogalmam sincs mi volt a Galaxis útikalauzban a válasz az élet értelmére a világmindenségre, meg minden.)
Meg eleve, azt az MI-t valakinek fel kell találni és be kell programozni. Ezek után pedig hogy küszöbölöd ki, hogy az MI átvegyen valamennyit a programozója személyiségéből, nézeteiből? Még akkor is, ha ez nem szándékos.
Természetesen azt fogja mondani: 42
Egyébként pedig szubjektív elme írja a programot és szubjektív elme értelmezi a programot, így bukott ötlet.
Ezt akartam mondani én is.
Mármint, hogy szubjektív elme írja.
Csak én kicsit körülményesebben fogalmaztam. :)
köszi a válaszokat, de direkt azért írtam, hogy adatokat írunk be, nem pedig véleményeket a programba.
a kérdés pedig nem az lenne, hogy mi az élet értelme, hanem az, hogy kell e értelem a világegyetem megjelenéséhez.
Szerintem ebben a kérdésben Lemnek volt igaza.
Ha valaha is létrehoznánk egy olyan "mesterséges intelligenciát" amely valóban "jó", vagy ha úgy tetszik "pontos választ" tudna adni a kérdésre, az nem foglalkozna velünk. (Lyphater utolsó képlete)
Azoknak, akik nem olvasták, azoknak akik nem hajlandók elolvasni, azoknak akik nem tudják elolvasni...stb.
" - Ösztönösen, hogy úgy mondjam, saját tudásom és reményem ellenére, mégiscsak egy újabb fajta - noha roppant értelmes - gépi agynak tartottam Őt, tehát az ember felsőbbrendű, elektronikus, gondolkodó szolgájának; és csak azon az éjszakán döbbentem rá őrültségemre. Nem - Ő egyáltalán nem volt ellenséges az emberekkel szemben; a legkevésbé sem. Szó sem volt olyan konfliktusokról, amilyet régebben elképzeltek, hiszen tudja: a gépek lázadása, a mesterséges agy, a gondolkodó gépek zendülése. Csak éppen uram, Ő - tudása felülmúlta a Föld hárommilliárdnyi élőlényét, és maga a gondolat, hogy nekünk szolgálhatna, számára ugyanolyan ostobaság volt, mint az embernek az a javaslat, hogy tudásunkkal, a technika, a civilizáció minden eszközével, eszünkkel, tudományunkkal támogassuk - tegyük fel - az angolnákat. Ismétlem, ez nem volt sem versengés, sem ellenségesség kérdése: mi már egyszerűen nem számítottunk. - "
Azt gondolom, hogy az idézetben ott a válasz. Persze...
dellfil
Szerintem a MI sem tud tovább gondolkodni, mint az ember.
De itt van egy logikus érv. Minden vallás hivője azt gondolja, hogy az ő istene az igazi. Márpedig manapság a legelterjedtebb vallások egy istenben hisznek. Tehát így vagy egy vallásnak van igaza, vagy mindannyian tévednek, és az ateistáknak van igazuk.
Arról nem is szólva, hogy a keresztényeknél Isten megteremti az egész világot a legbonyolultabb dolgokig, de a Bibliát már csak az emberekkel tudja megíratni. Elég érdekes...
Ha már belemegyünk a hit-dolgokba, arra még nem gondoltál, hogy egy isten van, csak mindenki máshogy nevezi?
Meg arra, hogy Isten nem akart Bibliát, csak az emberek írták meg (az alapján, ahogy Isten megnyilvánult)? Ennek csak Jehova Tanúinak "diktálás-elmélete" mond ellent, ami már bocsánat, de szerintem hatalmas nagy baromság. Ha másért nem is, azért, amit az előző írt.
Ez az MI nagyjából megfelel Laplace démonának. Az elv, ami alapján ez lehetséges lenne a kauzális determinizmus. Mechanikus világmodellen alapul, ami a XVIII. században volt elfogadott.
Fizika fejlődésével nagyrészt kiveszett a filozófiából úgy 100 éve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!