Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha a csont max pár ezer év...

Ha a csont max pár ezer év alatt teljesen elporlad, akkor nem gyanús, hogy 76 milliós dinoszaurusz csontok teljesen ép állapotban kerültek elő?

Figyelt kérdés

[link]

Érdemes megnézni a cikkben lévő videót, ott beszél ezekről a nő és laikusként nekem is elsősorban a csont említése tűnt fel gyanúként, hogy valójában egy nagy hoax a dinók létezése.

2023. dec. 16. 12:35
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Világos, köszönöm a válaszokat.
2023. dec. 16. 14:43
 12/16 anonim ***** válasza:
23%
Csak mellékesen mondom, hogy vannak több tízezer éves emberi csontok, de még régebbi előember csontok is. A mai ember csontjai is tovább megmaradnak 100 évnél. A csirkecsontok is "kibírnak" 20-30 évet a földben, pedig nagyon gyengék és vékonyak. A dinoszaurusz csontokat meg hiába próbálnál a kertben keresni, mivel több száz, vagy ezer méter mélyre kellene ásni. ( Pl az alföldön, ahol nincsenek hegyek)
2023. dec. 16. 14:49
 13/16 anonim ***** válasza:
100%
#11 na ezt tudom tisztelni egyébként. Azt hittem eleinte hogy szokásos ezós kérdés a tudományokba írva, de becsülöm hogy végigolvastad a válaszainkat és megértetted őket. Ez így korrekt hozzáállás. Nem tudtál valamit, megkérdezted, kaptál válaszokat amiket aztán megértettél és elfogadod.
2023. dec. 16. 14:52
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
Egyet értek a 13-assal, én is komoly kétségekben voltam, de a kérdező rám cáfolt. Visszavonom a 8-as hozzászólásom.
2023. dec. 16. 15:22
 15/16 UlfOrmson ***** válasza:
100%

Bocsi, kicsit elkanyarodok a dínós témától és egy kicsit közelebbi korokra terelem a választ. Vannak olyan esetek, amikor a csontok viszonylag gyorsan elbomolhatnak, de nem jellemző. A régészeti feltárásokon nagy számban kerülnek elő állati és emberi csontok is, amik megtartása általában elég jó (pl.: nem töredezik szét/ porlad el, ahogy kivesszük a földből). Azonban az agyagos talaj nagyon kikezdi a csontokat ("megeszi őket"), még egy masszívabb szarvasmarha comb is olyan rossz megtartású lesz, hogy csak morzsa marad belőle, miután kiszedik egy objektumból (a régészetben objektumnak nevezzük a lelőhelyeken előkerülő árkokat, gödröket, sírokat stb.). Egy kicsit morbidabb példa: az észak-európai lápihullák. Jellemzően a késő vaskorban keletkeztek, amikor pontosan nem ismert rítusok során feláldozták őket és a mocsárba süllyesztették a holttestüket. A bőr és a hajak tökéletes állapotban megmaradtak, de a csontok felszívódtak.

De nem is kell mocsárba vagy agyagba temetkezni ahhoz, hogy rossz megtartásúvá váljanak a csontok. A Dunától keletre 1500-2000 éve (amikor a Dunántúl a Római Birodalom része volt) egy szarmatának nevezett népcsoport lakott. Valami oknál fogva az ő csontjaik gyakran még full homokos területeken is rosszabb megtartásúak, mint az elöttük évezredekkel ott élt embereké.

2023. dec. 16. 17:39
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

Kis apróság: a mamutok több ezer éve haltak ki, az agyaraik sokszor szinte kifogástalan állapotban kibányászhatóak.

[link]

2023. dec. 16. 23:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!