Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Szabályos így definiálni egy...

Szabályos így definiálni egy halmazt?

Figyelt kérdés

pl: Adott egy A = {0} halmaz és a P halmazt úgy akarom definiálni, hogy:

P = { x eleme N | (x eleme A) vagy (létezik y eleme P úgy, hogy x = y + 2)}

Na most ez egy bugyuta példa, de a kérdés az, hogy deifinálhatom-e a P halmazt úgy, hogy már a definícióban is szerepel a P halmaz? Erre a részre gondolok: "létezik y eleme P úgy...".

2023. nov. 17. 17:02
 1/3 anonim ***** válasza:
85%

Minden definíciónak lényege, hogy egyértelmű legyen. Ezen definíció alapján bármilyen számról el lehet dönteni, hogy belekerül-e a halmazba vagy sem.

Ha jól értem, a nemnegatív páros számok halmazát akartad így definiálni.

2023. nov. 17. 20:33
 2/3 anonim ***** válasza:
78%
Nem szerencsés a "rekurzív" definició (mert ez itt az), de nem zárja ki semmi. Csak törekedni kell, hogy ez fel oldható legyen. És itt ha jól értelmezem (mint előttem válaszoló kolléga) itt a célod hogy a "0" és a pozítiv páros számok legyenek benne a halmazban. Erre van egyszerűbb definició is.
2023. nov. 17. 21:31
 3/3 A kérdező kommentje:
#2 Azt tudom, hogy van rá egyszerűbb is, ez csak egy hirtelen jött példa volt, hogy érthető legyen, mit akarok kérdezni.
2023. nov. 18. 10:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!