Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fényszennyezési fokozatok...

Fényszennyezési fokozatok mennyire valósak?

Figyelt kérdés

Nem igazán vagyok otthon a témában. Hivatalosan, ahol élek 4-es fokozatú a fényszennyezés, amivel elvileg halványan, de látható a tejútrendszer, mellette rengeteg csillag látható. Ezzel ellentétben lehet akármilyen évszak sosincs olyan látvány, mint a netes 4-es szintű képeknél, sokkal kevesebb csillag látható, Tejútnak pedig nyoma sincs. Nyilván több minden látható, mint pl. Budapesten, de még így is eléggé gyatra a látvány általában...

Ezekből kiindulva egyáltalán létezik pl. ilyen látvány, mint a lenti linken szerkesztés nélkül?

[link]

2023. nov. 15. 18:34
 1/3 sadam87 ***** válasza:
100%

Gondolom a Bortle skálára gondolsz.

[link]

És gondolom, valamilyen hasonló internetes térképre alapozva állítod, hogy 4-es szintű az ég.

[link]

Nos, egyrészt a lenti térkép (és valószínűleg a többi is) a zenitben (fejed felett) mérhető fényszennyezést adja meg. Ha más irányba nézel, a fényszennyezés értéke is más lehet. (Egy város fele nézve például erősebb.) Illetve az is lehet, hogy a térkép adatai már nem olyan frissek, és azóta növekedett a fényszennyezés.

Ezen kívül ha közel van valamilyen fényforrás (pl. utcalámpa), az zavarhatja a látványt. Az időjárásviszonyok sem mellékesek, párásabb időben például kevesebb részlet látszik.

Azonban a fő probléma valószínűleg az irreális elvárás. Biztos vagyok benne, hogy Bortle 4-es égboltról (nem egy utcalámpa alól nézve) látszik a Tejűt (legalábbis a nyári tejút mindenképpen). Csak nem úgy, ahogy a linkelt képen. (Sötétebb égen lehet, hogy már-már hasonló szinten látszik. Sajnos nem láttam még igazán sötét, Bortle 1-es szintű helyről az éjszakai eget, de állítólag durván jobban látszik minden.)

Erről a képről nem tudom, pontosan hogyan készült, de általában az asztorfotók speciális eljárással készülnek:

- Hosszú záridőt használnak, hogy minél több fényt gyűjtsenek össze.

- Gyakran több kép egyesítésével (stackelésével) készülnek a képek. (Ennél a képnél valószínűleg nem ez a helyzet.)

- Az utómunka során kiemelik a kontrasztokat, hogy jobban látszanak az objektumok. (Ha ezt érted rajta, akkor igen, tényleg szerkesztve van a kép. De olyan értelemben nem, hogy azt látod rajta, ami a valóságban is ott van. Csak nem úgy, ahogy az emberi szem látni tudja.)

Botle 4-es ég alól látszik a nyári Tejút, de nem úgy, ahogy a képen. Halvány szürkés-kékes színben derengő sávként. Valamennyire kivehetőek lehetnek a porsávok is (a sötét sávok a Tejút közepén), de nem ilyen szinten.

(Amúgy gyanús, hogy a linkelt kép nem Bortle 4-es egű helyen készült. Ez alapján a link alapján a Grand Canyon mellett, egy Navajo Point nevű helyről készült, oda az általam linkelt térkép Bortle 1-es eget ír.)

[link]

2023. nov. 15. 19:19
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
Olyan látványt, mint a belinkelt fotón, szabad szemmel sehol nem fogsz látni, a legsötétebb helyről sem. Kíváncsiságból beazonosítgattam néhány halvány csillagot, és még 11 magnitúdós csillagok is látszódnak. Eközben átlagosan jó látással sötét éjszakán sötét vidéki helyről kb. 6 magnitúdó, a legsötétebb sivatagi észlelőhelyekről pedig kb. 7,5 a határmagnitúdó.
2023. nov. 15. 20:22
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

A Tejút látványában is sokat csalnak a fényképek.

Itt a 3. képen a szerző utómunkálatokkal megpróbálta visszaadni, hogy nézett ki szabad szemmel a Tejút, amikor fotózott. Nyáron szerintem nálatok is valami ilyesmi lehet reális:

[link]

Nagyon-nagyon sötét helyekről a látvány inkább a 4. fotóéhoz közelít (bár kicsit az is túlzó). A Tejút sehonnan nem látszik olyan vakítónak, mint a kérdésben belinkelt fényképen. Sokkal inkább egy ködös, szürkés derengés mindenféle sötét sávokkal, a legfényesebb részein olyan, mintha alulról megvilágított felhőpamacsokat látnál.

2023. nov. 15. 20:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!