Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Meg tudnám mérni így a csillag...

Meg tudnám mérni így a csillagok távolságát?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy van 300000 forintom távcsőre, fényképezőgépre, meg ami még ehhez kell és a távcsövet a városligetben/emeletes ház ablakából szeretném használni.

Mi a maximum, amit így meg tudnék mérni?

El tudnék jutni odáig, hogy csak a saját méréseim alapján bebizonyítom a hubble törvényt, vagy örülhetek, ha az alpha centauri távolságát meg tudom mérni?

2019. aug. 31. 23:05
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%

Pontosan hogyan is szeretnél csillagtávolságot mérni? Milyen módszerre gondoltál?

Amúgy háromszázezres csillagászati felszerelésből biztosan nem fogsz Hubble törvényt igazolni.

2019. szept. 1. 00:01
 2/18 anonim ***** válasza:
100%

Különböző távolságokat különböző módon szoktak mérni. Közeli csillagok távolsága mérhető a parallaxisukkal. Távolabbikat a színképük és a látszó fényességük alapján, vagy ha változó, akkor a fénygörbéje alapján kategorizálják és az alapján számolnak pl. abszolut fényességet és távolságot. A legtávolabbikat (pl. intergalaktikus távolságokban) jellegzetesen viselkedő csillagokat keresnek, pl. adott típusú szupernóvákat, és itt is a fényességből számolnak távolságot.

Szóval adott módszerhez adott műszerek. Melyik módszerről beszélünk?

2019. szept. 1. 00:24
 3/18 A kérdező kommentje:

A kérdés lényege igazából az, hogy egy átlagember olcsó eszközökkel 0 -ról meddig képes eljutni, ha csak a saját méréseire hivatkozik.

A lényeg, hogy először megmérem pár közeli cefeida távolságát parallax módszerrel, majd ahogy 100 éve csinálták, a nagy magellán felhő csillagainak távolságát egységesnek véve felrajzolom a görbét a pulzálási idő és a fényesség között. Ezután ráteszem a görbére a parallaxal megmért cefeidákat -> tudom a konkrét fényességet, így elkezdhetem nézni a cefeidákat a távolabbi galaxisokban is.

Sajnos én csak a youtube/natgeo alapján tájékozódtam eddig, ahol a mérési módszerekről meg eszközökről nem sokat beszélnek.

2019. szept. 1. 07:54
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
Akkor kezdj tájékozódni. De megsúgom, hogy a Magellán-felhők csak a déli féltekéről látszanak, és oda eljutni a cuccoddal többe kerül majd mint 300K. :D
2019. szept. 1. 08:14
 5/18 A kérdező kommentje:
Így Budapestről miket tudnék megmérni?
2019. szept. 1. 09:59
 6/18 anonim ***** válasza:
100%
Javaslom a Csillagászat-kedvelők facebook csoportot, ott sok hozzáértő embert találsz. Tőlük érdemes tájékozódni.
2019. szept. 1. 11:27
 7/18 anonim ***** válasza:
100%
Ugyanezt oda kiírod, és igazán jó válaszokat kapsz.
2019. szept. 1. 11:27
 8/18 anonim ***** válasza:
100%
A Nagy Magellán Felhő távolságát Budapestről biztos nem fogod megmérni, a déli félgömbön látszik csak.
2019. szept. 1. 18:26
 9/18 anonim ***** válasza:
51%

Így Budapestről szerintem megtanulni érdemes. Majd megfelelő tudás birtokában azt is el tudjuk dönteni, milyen eszköz mire képes.

Csak egy aprócska példa. Tegyük fel, valahogy kiméred az Alfa Centauri távolságát és azt kapod, 4,34 fényév. Honnan fogod tudni, hogy nem 4,35 fényév (ugye ez kilométerben elég nagy szám)? Honnan tudod, hogy amit kapsz, mennyire igaz vagy hamis? Szokásos szóhasználattal: miképpen kívánod megállapítani a mérési hibahatárt?

Tehát még egyszer mondom: jó, ha tudjuk mit csinálunk, jó ha tudjuk, mit jelent mérni és mi annak a lehetősége, pontossága. Más szavakkal, előbb legyünk tisztában cselekvésünk minden részletének fogalmaival, aztán cselekedjünk. Ez volt a régiek előtt is a nagy kihívás.

2019. szept. 1. 23:53
 10/18 anonim ***** válasza:

"így elkezdhetem nézni a cefeidákat a távolabbi galaxisokban is"

Egy másik galaxist akarsz csillagaira bontani házi műszerrel? Azok azért nem szupernóvák, nem olyan egyszerű feladat.

2019. szept. 2. 00:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!