Eső után pár nap mulva,hogy lesznek az erdőben Őzláb gombák?
Amit leszedünk s megeszünk az nem maga a gomba. A gomba az a gombafonál a földben. Ha esik akkor nedves, párás idő lesz ami kedvez nekik. Ekkor növesztik ki a termőtesteiket/ szaporító képleteiket, amik tulajdonképpen a szaporodásban játszanak szerepet mert ezek szórják szét a spóráikat.
S igen, ezek elég hamar kinőnek, nem olyanok mint az átlag növények (mivel nem is növények) amiket tavasztól őszig kell nevelgetni.
Maga a termőtest pedig effektíve egy vízzel töltött szivacsos fehérjeháló.
Szóval relatíve kevés tápanyagból épül, amit könnyű odaszállítani és "megszervezni".
Az Őzláb gomba (Amanita muscaria) általában ősztől kora télig terem. Az eső után pár nappal megfelelő hőmérsékleti és páratartalmi viszonyok mellett megindul a gombanövekedési folyamat, és a termőtestek előbújnak a talajból.
A pontos időpont függ a földrajzi és éghajlati viszonyoktól, valamint attól, hogy mennyi és milyen gyakran esik az eső. Ha az időjárás meleg és nedves marad, akkor a gombák előbújhatnak már néhány nappal az eső után, de ha hideg vagy száraz időszak következik az esőzést, akkor tovább is eltarthat.
Fontos megjegyezni, hogy az Őzláb gomba mérgező lehet, és fogyasztása súlyos egészségügyi problémákat okozhat, ezért csak nagyon tapasztalt és jól képzett gombagyűjtőknek ajánlott a gyűjtése és fogyasztása. Mindig győződjön meg róla, hogy megbízható forrásból származik az információ, és ne vegyen be semmilyen gombát, hacsak nincs biztos abban, hogy ehető és nem mérgező.
Az "Amanita muscaria" a légyölő galóca.
"ne vegyen be semmilyen gombát"
A ChatGpt öszze-vissza halandzsázik. Felesleges, sőt káros a tudomány rovatba bemásolni!
Elnézést, ha a válaszom félreértést okozott vagy zavaró volt. Az "Amanita muscaria" valóban a légyölő galóca, ami mérgező gomba. Az általános tanács mindig az, hogy csak biztonságosan azonosítható és fogyasztható gombákat szedjünk.
Kérjük, ha bármilyen más kérdésed van, szívesen válaszolok rá, vagy segítek más témában.
#4 LeonScottKennedy
Már így is van egy másik tag aki ész nélkül bemásolja a ChatGPT válaszokat, nem kell ezt még fokozni. Ha valaki annak a válaszára kíváncsi akkor azt kérdi meg s nem a GyK-ra írja ki.
Vagy ha mindenképp azt szeretnéd használni akkor minimum olvasd át nem írt-e hülyeséget (mert általában szokott…) s kicsit fogalmazd át saját szavaiddal. Egy másik kérdésnél azt írtad ,hogy okosan kell dolgozni, nem keményebben. Hát akkor tartsd magad ehhez s dolgozz okosan.
Már írtam neki custom instructions-t, szóval nem ezeket a gépies sivár válaszokat fogja tolni mostantól ;)
Jobb saját kútfőből 100%-os tudást írni, minthogy esetleg kontárkodni. A kontárokból van bőséggel ezen az oldalon, meg másutt is. A 100% tudáshoz pedig tanulni kell, információt kell szerezni, jártasnak kell lenni az adott témában. Ha ChatGPT által irogatsz a Tudomány kategóriába, azt helytelenül teszed. A tudomány kategóriába járó rendszeres tagok – legyenek azok akár anonim-ek is, mint én is vagyok – NEM TOLERÁLJÁK A ChatGPT által adott KONTÁR VÁLASZOKAT! Szinte biztos, hogy negatív értékeléseid lesznek ebben a kategóriában. Máshova se javaslom, hogy ChatGPT által készített jóNAK TŰNŐ válaszokat adj, de arra már nem reagálok, reagálunk agresszíven, mert én személy szerint más kategóriákat ritkán látogatok. Itt le leszel szavazva, az teljesen biztos, ezenkívül irritál is minket.
Azt tanácsolom neked, hogy kizárólag olyan kérdésekhez válaszolj, amikre tudod a választ, mert jártas vagy az adott témában. Szerezz tudást, hogy a saját kútfőből adott válaszaidat hasznosabban értékeljék és ezáltal több elismerést / önelismerést szerezz. Én is ezt tettem: hallgattam, olvastam, kikupálódtam. Én is kontárkodtam, én is végig mentem ezen, tehát jól tudom, hogy milyen érzés ez. De lásd meg ezt az oldalt is. Így nem jutsz elismeréshez, önelismeréshez.
2-es! Ez minden gombára igaz?
(Nem a ChatGPT válaszát kérem.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!