Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A malátasav az hogy lehet...

A malátasav az hogy lehet almasav, ha amugy buza es arpa csiraztatasabol nyerjuk ki ?

Figyelt kérdés

Megis miert lehet az a neve is h almasav, ha semmi koze hozza ?!

Vagy en tudom rosszul ??

2023. szept. 19. 20:35
1 2 3 4
 1/35 Zcom09 ***** válasza:
100%

A kémiában az ilyen hagyományos nevek gyakran az anyagot tartalmazó dologra utal, nem pedig a vegyület szerkezetére vagy egyéb tulajdonságaira. Ilyen például az ecetsav, borkősav és az almasav is.

Az almasav (meglepő módon) megtalálható sok növényben, többek közt az almában is amikben a savanyú ízért felel. Innen ered a hagyományos neve.

2023. szept. 19. 20:41
 2/35 anonim ***** válasza:
100%

"Megis miert lehet az a neve is h almasav, ha semmi koze hozza ?!"

Megtalálható:

"Az almasav az almában is megtalálható, ez okozza a zöld alma savanyú ízét."

[link]

"Malic acid was first isolated from apple juice by Carl Wilhelm Scheele in 1785."

[link]

2023. szept. 19. 20:42
 3/35 sadam87 ***** válasza:
100%

"A malátasav az hogy lehet almasav"

Nem tudok róla, hogy az almasavat malátasavnak hívnák. (Egyáltalán nem tudok róla, hogy lenne malátasav nevű sav. Ami honlapokon találkoztam egyáltalán a malátasav elnevezéssel, azok nem tűntek túl hitelesnek. Persze lehet, hogy csak nem kerestem elég alaposan.) Feltételezem az zavar meg, hogy az almasav savmaradékionja a malát. (Illetve angolul az almasav malic acid.) Csakhogy ez nem a maláta szóból, hanem a latin malum (=alma) szóból származik.

[link]

(A maláta szónak tudtommal ennek semmi köze, amennyire látom, az szláv eredetű szó.)

[link]

[link]

"ha amugy buza es arpa csiraztatasabol nyerjuk ki ?"

Nem gabona csíráztatásából nyerik, hanem manapság elsősorban kémiai úton állítják elő.

[link] #Production_and_main_reactions

"Megis miert lehet az a neve is h almasav, ha semmi koze hozza ?!"

Ahogy leírták előttem, eléggé van köze hozzá. (És mind a magyar, mind az angol/latin neve erre utal.)

2023. szept. 19. 21:05
 4/35 A kérdező kommentje:
Tehat a malatasav kemiai uton, mestersegesen allitodik elo, nem pedig buza vagy arpa vagy egyeb gabonafelebol ?
2023. szept. 19. 21:45
 5/35 anonim ***** válasza:

Kérdező - ismétlés a tudás anyja:

"Feltételezem az zavar meg, hogy az almasav savmaradékionja a malát. (Illetve angolul az almasav malic acid.) Csakhogy ez nem a maláta szóból, hanem a latin malum (=alma) szóból származik."

(Hátha lesz némi eredménye...)

2023. szept. 19. 23:01
 6/35 A kérdező kommentje:
Tehat a malatasavnak semmi koze a gabonafelekhez, igy az glutent nem tartalmazhat ?
2023. szept. 19. 23:32
 7/35 anonim ***** válasza:
78%
A "glutén" az egy fehérje. A fehérjék aminosavakból vannak felépítve. Már nehogy a befőtt tegye el a nagymamát!
2023. szept. 19. 23:42
 8/35 Zcom09 ***** válasza:
Véletlenül nem olvastad ezt a weboldalt: [link]
2023. szept. 19. 23:52
 9/35 A kérdező kommentje:

#8: de, igen, abbol az oldalbol kovetkeztettem.

Rosszul tettem ?

2023. szept. 20. 00:14
 10/35 Zcom09 ***** válasza:
100%

Hát maga a válasz az jó amit írtak, de a kérdező vagy nem tudott magyarul, vagy csak úgy általánosságban nem tudta hogy miről beszél és nagyon összekevert valamit.

Alapból nincs olyan magyar szó hogy "malátasav". De ha fel is tételezzük hogy valami félresikerült angol fordítása a "Malic acid"-nak, azaz az almasavnak. Ez a kérdés pontosan azon a szinten van mintha azt kérdezné hogy a konyhasó vagy a citromsav tartalmaz-e glutént.

2023. szept. 20. 00:26
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!