Az odaégett étel azért szenesedik el, mert a szénen kívül minden elég belőle?
Nem egészen.
150-300 fok környékén a szerves molekulák disszociálnak, de úgy, hogy a főleg a funkciós csoportok és a hidrogénatomok szakadnak le a szénvázról, ez utóbbi mint amorf szén viszonylag egyben marad. Előbbiekből pedig illékony szerves vegyületek, hőbomlási gázok lesznek, a légkörbe távoznak, de nem feltétlen lépnek kölcsönhatásba a levegő oxigénjével. Az O2 molekula ugyanis ilyen relatíve alacsony hőmérsékleten eléggé stabil. Inkább a leszakadó szabad gyökök reagálnak egymással, azokban is van molekulárisan kötött oxigén, ami így instabil, nagyon reaktív.
Amikor a hőbomlási gázok elkezdenek reakcióba lépni a levegő oxigénjével, akkor abból hirtelen sok hő szabadul fel (exoterm reakció), a távozó reakciótermékeket ez izzásig melegítheti, ez annyit tesz, hogy lángra kap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!