A kén-dioxid miért mérgező ha belélegezzük (és mostmár a levegőben is egyre több koncentrációban jelen van), viszont az ételekben adalékanyagként pedig ehető?
Tartósítószerként van mindig feltüntetve, és hogy valaki allergiás is lehet rá.
Talán a halmazállapotától függ, hogy mennyire veszélyes vagy sem? Levegőben nyilván gáz, de a kajákban meg ha olvadáspont alá hűtik akkor szilárd lesz és kikristályosodik és akkor már nem is halálos, sőt inkább ehető?
A kajákban csak nyomokban van jelen, mert az elökészítés során ezzel fertötlenítik az élelmiszerek egy részét, de az ezutáni mosás során gyakorlatilag eltávolítják a nagy részét. Ezért az ételekben nincs sem szilárd, sem kristályos formában jelen, márcsak azért sem, mert a kéndioxin minden esetben gáz halmazállapotú.
Másrészt sok mindent meg tudsz emészteni, belélegezve viszont komoly problémákat okoz, a legegyszerübb példa a víz - ihatod, nem mérgez, de ha belélegzed, megfulladsz.
Ha belélegzed a nyálkahártyán és a tüdőben lévő nedvességgel egyesülve kénessavat (kénsvat) alkot. Az meg szétmarja a tüdőd.
Az ételekbe úgy kerül hogy fertőtlenítésre használják.
Csakhogy egyrészt nagyon kis mennyiség mivel a gáz halmazállapotú anyag elszáll.
Másrészt a nedvességgel ugye már kénessavá alakul tehát az már nem kéndioxid. És ez a sav meg ott az ételben valamivel reagál is, tehát onnantól már nem sav hanem valamilyen kénvegyület vagy só. (pl glaubersó, gipsz) vagy egyéb ártalmatlan anyaggá degradálódik.
Harmadrészt a gyomrunk sósavat termel és saválló ha ott be is jut némi kéndioxid kénessavvá alakulva sem fog semmit okozni.
"(és mostmár a levegőben is egyre több koncentrációban jelen van)"
Ez a része a kérdésnek egyébként nem helytálló!
Kevesebb szenet égetünk, és a vasgyártás is elektromos technológiát használ már a legtöbb helyen.
Ahol mégis égetnek szenet ott füstszűrőt kötelező volt felszerelni már erőműre stb...
A szénben és piritben volt sok kén.
A földgázban nincsen kén.
A kőolajban lévőt részben kifinomítják részben ami az üzemanyagban marad azt a katalizátor megfogja.
Szóval pont az ellenkezője történt legalábbis a világ nyugati felén biztosan, a kéndioxid egyre kevesebb a levegőben.
A savasesők a 70'-80' években súlyos gondokat okoztak.
Ma már nem.
De pont a hiánya okozott hirtelen nagyobb felmelegedést is.
Hisz a kédioxid (SO2) kiváló fényvisszaverő ha a légkörben van.
Akkor szokott megnőni a koncentrációja amikor nagyobb vulkánkitörések vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!