Hogy lehet legegyszerűbben szemléltetni azt, hogy a Föld golyó egyik félgömbje egyik, a másik félgömbje a másik irányba forog? (Végül is ennek köszönhetően működik másként itt, mint ott a Coriolis-erő.
12:16
De ha a jobbmenetes anyát a csavar feje felől nézed, akkor jobbra tekerve lefut a menetszárról. Mert kintről az anya felől nézve ilyenkör balra tekerve lazítod, letekered az anyát. A jobbra/balra tekerés attól függ, hogy honnan nézed.
A jobbmenetes anya kintről nézve jobbra szorít (óramutató szerint tekerve) tőled távolodik. De értelem szerűen ugyan ez a mozgás "bentről" a csavarfej felől nézve egy közeledést jelent feléd illetve az óramutató járásával ellentétes a forgás.
"Én mindìg megszívom a csavarokkal, ha nem szembe van velem a csavar feje."
Ha nem megy automatikusan, akkor én a jobbkezemet szoktam nézni. Ha a hüvejkujj arra mutat, amerre a csavarnak vagy az anyának haladnia kell, akkor a többi begörbített ujj mutatja a tekerés irányát. :-)
Szerintem én is ugyanezt írtam, csak más szavakkal. Én csavarról, Te anyáról. De a csavar és az anya ugyanolyan forgatás hatására ugyanarra mozog.
Egyébként nem baj, ha több nézőpontból is le van írva egy jelenség.
> Ha nem megy automatikusan, akkor én a jobbkezemet szoktam nézni. Ha a hüvejkujj arra mutat, amerre a csavarnak vagy az anyának haladnia kell, akkor a többi begörbített ujj mutatja a tekerés irányát. :-)
Ezt csak megismételném, mert wow: a csavar vagy az anya irányát ha tudod, akkor a jobb kezed ujjai adják meg, hogy merre csavard. És ez működik a déli féltekén, ha fejjel lefelé vagy, ha a hasadba/oldaladba/hátadba csavarod a csavart, ha kicsavarod, ha becsavarod, stb.
És ez jobbkezesként extra könnyű, mert úgyis a jobbkezem ott van a csavarnál.
Mármint az egyenlítő síkjából nézve?
Az attól függ, merre áll a fejed és a lábad.
Ha a fejed van észak felé, akkor erre, ha a a lábad, akkor arra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!