Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy lehet legegyszerűbben...

Hogy lehet legegyszerűbben szemléltetni azt, hogy a Föld golyó egyik félgömbje egyik, a másik félgömbje a másik irányba forog? (Végül is ennek köszönhetően működik másként itt, mint ott a Coriolis-erő.

Figyelt kérdés
2023. aug. 15. 02:36
1 2
 1/17 A kérdező kommentje:
Én ezt úgy próbáltam szemléltetni, hogy egy szögletes dobozt forgattam egy adott irányba úgy, hol az alja órával megegyező irányba forogjon, és bemutattam, hogy a teteje éppen ellenkező irányba, órával ellenkező irányba forog.
2023. aug. 15. 02:44
 2/17 A kérdező kommentje:
Csak nem tudom, hogy erre van e jobb szemléltetési mód.
2023. aug. 15. 02:45
 3/17 anonim ***** válasza:
92%
Nem a felteke forgasiranya ellentetes hanem a nezopontodat valtoztattad az ellenkezojere.
2023. aug. 15. 02:47
 4/17 A kérdező kommentje:
Vagy egy könyvet forgattam, a kezdő borítójával előre, órával megegyező irányba, majd megmutatom, hogy a hátlapja éppen ellenkező irányba, órával ellenkező irányba forog.
2023. aug. 15. 02:50
 5/17 A kérdező kommentje:
Azaz nekem kell megfordulni :D :D
2023. aug. 15. 02:50
 6/17 anonim ***** válasza:
100%
Így van, a te nézőpontodból körberepülöd a könyvet, bolygót, akármit, és pont az ellentétes oldalról nézed. De ahhoz, hogy nézhesd, magadnak is meg kell fordulnod a tengelyed körül 180 fokot közben, különben a bolygó mögötti világűrt, vagy a könyv mögötti asztallapot néznéd. Tehát nem a bolygó, könyv, stb forgásiránya ellentétes, hanem a saját nézőpontod fordítod meg.
2023. aug. 15. 03:37
 7/17 anonim ***** válasza:
63%

Én mindìg megszívom a csavarokkal, ha nem szembe van velem a csavar feje.

Szóval én egy menetszárra, vagy egy hosszú csavarra tennék egy anyát, esetleg az anyának és a csavarfejnek a két oldalát más színre festeném filccel. Mondjuk a csavarfej kívülről/fölülről kék, az anya is kék kívülről, a csavarfejjel ellentétes irányban.

Ha kéket látsz, jobbra zár a csavar is, az anya is.

De ha pirosat látsz, a jobbra tekerés pont hogy lazít.

2023. aug. 15. 07:52
 8/17 krwkco ***** válasza:
100%

"Hogy lehet legegyszerűbben szemléltetni azt, hogy a Föld golyó egyik félgömbje egyik, a másik félgömbje a másik irányba forog?"

A Föld minden pontja ugyanarra forog. Ha bárhol felnéz az ember a csillagokra, akkor a csilagképek ugyanbban a sorrendben váltogatják egymást.

"Végül is ennek köszönhetően működik másként itt, mint ott a Coriolis-erő."

A Coriolis-erőben azért van különbség, mert az északi félgömbön észak felé haladva közelítünk, a déli félgömbön ugyanolyan irányba haladva (szintén észak felé) távolodunk a forgástengelytől.

2023. aug. 15. 08:47
 9/17 anonim ***** válasza:

Teljesen értelmetlen színezgetned a csavarokat! Attól, hogy egy jobb menetes anyát fordítva tekersz fel egy menetes szárra, az attól még nem válik balmenetessé! Továbbra is ugyan abban az irányba kell kilazítani, mint a megfordítás előtt!

2023. aug. 15. 12:16
 10/17 krwkco ***** válasza:
100%

Valóban túlzás lenne a csavarfejet szinezni. De attól még a probléma létezik.

Ha egy jobb menetes csavart az óramutató járása szerint teker valaki, akkor az tőle el fog távolodni. Vagyis belemegy az alkatrészbe. De ha az alkatrész túloldalán van, akkor is tőlünk távolodó irányba halad, vagyis kijön az alkatrészből. Ha be akarjuk csavarni, akkor óramutatóval ellentétesen kell tekerni. :-)

2023. aug. 15. 12:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!