Ha a Föld hőmérséklete többször változott az elmúlt 1 millió évben, akkor miből gondolják a tudósok, hogy az emberi tevékenység okozza most a felmelegedést?
Itt egy millió éves grafikon, és látszik, hogy kb. 100 ezer évente mindig van egy hőmérsékleti megugrás:
Ez a mostani felmelegedés nem illik bele a mintába? Ahogy a grafikonon látszik, 100-120 ezer évvel ezelőtt egy még meredekebb megugrás volt, ami 8 C különbséggel járt.
"ami 8 C különbséggel járt"
Rosszul írtam, -8-ról ment +8-ra, vagyis 16 fok különbség volt.
Nem azt mondják, hogy mi okozzuk, hanem mi gyorsítjuk fel. Persze a média nem mindig ezt mondja, de a cél az egy lassabb felmelegedés elérése lenne, ahol x fok alá tudjuk szorítáni a hőmérséklet változást t időt nézve. Direkt nem írok konkrét számokat, mert ez kutatásonként eltér és nem is nagyon sikerül csökkenteni rajta, szóval tolódik az x felfele az újabb becslésekben.
A lassításon kívül ugye az is jó lenne még, ha nem rontanánk a helyzeten azzal, hogy a felmelegedés maximum hőmérsékletét nagyon kitoljuk. Itt pár fok kilengés is durva dolgokkal jár, jó lenne minimalizálni amennyire csak lehet.
Azért nézd meg a távolságokat, viszonyítva az időskálán, amit ha jobban széthúznának, akkor pontosabban lehetne látni, mennyi ideig tart egy ilyen periódus.
A nagy csúcsok nekem olyan harminc-negyvenezer évnek tűnnek. Negyvennél kevesebb, de harmincnál több szerintem.
Ha hosszú idő a változás, az nem jár akkora bajjal, van idő az alkalmazkodásra a növényzetnek, az élővilágnak, meg aztán pár száz évente maguktól is kicserélődnek az épületeink, de gyors változásnál ha megszigorítják az építőipari szabványokat, akkor az rengeteg otthon lebontásával járna, de ugye az egyre gyakoribb özönvízszerű esők elmossák mondjuk a vályogházakat, amiből jelenleg rengeteg van nálunk, meg máshol is.
Ez csak egy példa, de sajnos most nem állnak rendelkezésre évezredek, vagy év tízezredek, annál gyorsabb a változás.
Ez okozza a katasztrófát, meg az, hogy rengetegen vagyunk már a Földön. Ma már nem vándorolhatunk csak úgy el egy másik földrészre mindannyian.
Tudom, most jössz a migrációval, de ez semmi ebben a vonatkozásban, ha egész Afrika élhetetlen lesz, meg úgy Európa fele, a déli rész, akkor mindannyian menjünk Skandinávia északi részére?
Képtelenség!
"Azért nézd meg a távolságokat, viszonyítva az időskálán, amit ha jobban széthúznának, akkor pontosabban lehetne látni, mennyi ideig tart egy ilyen periódus."
Megnéztem, világosan látszik a grafikonon, hogy a mostani csúcs nem jött korábban, mint az előző, sőt korábbra visszanézve sokkal közelebbi csúcsok is vannak, mint a legutóbbiak, sokkal hamarabb is követték egymást felmelegedések természetes módon.
Én nem tartom összeesküvésnek a klímatémát, az emberi hatást is elfogadhatónak tartom, de racionális kritikus gondolkodással állok a témához, vagyis nem hívőként, aki vagy tagadja, vagy hisz benne.
A garfikonon egyértelműen látszik, hogy a mostani melegedés nem jött hamarabb, mint az előző, és a meredeksége is elmarad az előzőtől, ezért ez a grafikon nem azt támasztja alá, hogy most valami rendkívüli időszakban élünk, ha ezt a többszázezer éves grafikont nézzük.
Felmelegedések láthatóan voltak korábban is, természetes módon, és nyilván az életkörülményeinkre ez rosszul fog hatni, de a grafikon nem támasztja alá, hogy az ember gyorsított volna bármin is, ez egy újabb természetes ciklusnak látszik ugyanúgy, mint a korábbiak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!