Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A proton elektronná át tud...

A proton elektronná át tud alakulni?

Figyelt kérdés
Bocsánat ha idióta kérdés csak kíváncsi vagyok! :)

2023. júl. 8. 12:54
 1/8 Mojjo ***** válasza:
90%
Nem. Sértene több megmaradási tételt is. A proton jelen ismereteink szerint abszolút stabil, nem bomlik és nem alakul kisebb részecskékké.
2023. júl. 8. 13:10
 2/8 Psycho ***** válasza:
91%
Elektronná nem. Neutronná esetleg igen, HA egy attommag belsejében van.
2023. júl. 8. 13:47
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem, de ha béta-bomláson esik át, akkor szabadíthat fel egy pozitront (anti-elektront), miközben neutronná alakul. És fordítva is, a neutron is átalakulhat protonná, ekkor egy normál elektron szabadul fel.

[link]

2023. júl. 8. 13:54
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Csak olvastam a "steady state" kozmológiai modellről, amelyet Fred Hoyle részletesen kidolgozott a 40-es években. És ugye ő azt írta hogy valahol mindig keletkezik proton és csak a protonról volt szó, körülbelül 5,99 x 10^79 protonnak kellene évente keletkeznie ahhoz, hogy egy állandó sűrűségű világegyetemet kapjunk, így arra gondoltam hogy csak a protonra összpontosítanak akkor lehet hogy átalakul elektronná ebben a modellben, amit persze már elvetettek mint elméletet. De akkor miért csak a protonokról írtak, miért nem tartották fontosnak az elektronokat és neutronokat ami kell az atomok keletkezéséhez?
2023. júl. 8. 14:01
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

"a protonról volt szó, körülbelül 5,99 x 10^79 protonnak kellene évente keletkeznie ahhoz, hogy egy állandó sűrűségű világegyetemet kapjunk"

Igen, épp ezért abszurd az állandó sűrűségű világegyetem gondolata a Hubble által megfigyelt tágulás tükrében.

2023. júl. 8. 16:14
 6/8 A kérdező kommentje:

Attól még tágulhatna ha a teret kitöltené és keletkezne anyag csak nem keletkezik, az energiamegmaradás is tiltja hogy nem keletkezhet vagy semmisülhet meg csak átalakul.

De miért csak a protont említették meg amikor az atomot ami kell az energia megjelenési formájához, kell neutron és elektron, miért csak a protont említették?

2023. júl. 8. 17:14
 7/8 anonim ***** válasza:

Mert az elektron tömege kb 1800szor kisebb, mint a protoné. Azaz ha minden új proton mellé keletkezik egy elektron is (hogy egy egész hidrogénatomunk legyen), az érdemben nem befolyásolja a szükséges új anyag tömegét. Neutronra pedig nincs szükség ahhoz, hogy atomjaid legyenek, hiszen az egy protonból és egy elektronból álló hidrogénatom is atom.

Igen, az "abszurd" szóval az energiamegmaradás nyilvánvaló megsértésére céloztam.

2023. júl. 8. 18:43
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2023. júl. 8. 19:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!