Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A KOMPLEX számokat miért kell...

Arpi1969 kérdése:

A KOMPLEX számokat miért kell túl misztifikálni? A yutyun meg a wikin is meg mindenhol misztifikálják, hogy "képzetes rész" (imaginárius) meg valós rész. Szerintem ez így "nagyon gáz", mivel a komplex szám egyszerűen x és y koordináta.

Figyelt kérdés
szóval egy sík pontjai mind komplex számok, (x+i*y), és ha hiányzik az i*y (a képzetes imaginárius hókuszpókusz (i*y)) akkor ott vagyunk hogy mindebből csak az x tengelyen levő pontokat használjuk amik ugyebár a "sima" számok de ezek is mind komplex számok !!! Na kedves matek okoskák mi is itt a helyzet ???

2023. júl. 7. 22:51
1 2 3
 11/21 dq ***** válasza:

Ha már megemlítettem, a Napóleon tétel komplex számokkal:

[link]

[link]

2023. júl. 10. 13:51
 12/21 A kérdező kommentje:

pontosan az a kérdés:

mi a különbség a komplex számsík és az x,y sima számsík között? Az "i" aminek a négyzete ugyebár =-1 hol jön be a képbe? Hogy kell elképzelni? Az "i" tengelyen ugyebár 1-es pont egyenlő az "i"-vel, azaz akkor ez nemis "1" hanem "i". És itt a szorzáskor összeadódnak a szögek ha minden igaz. Így lesz i*i=-1 mert 2*90fok lesz a négyzetreemeléskor. Hol van ez normálisan leírva? A wiki-n kívüli helyen? (A wikin összekeverik az ekzakt dolgokat a történelemhamisítással, szóval őket kihagynám)

2023. júl. 10. 20:41
 13/21 dq ***** válasza:

Körülbelül pontosan az a különbség a komplex számsík és az x,y számsík között, mint a valós számok és egy egyenes között. Az egyenesnek vannak pontjai, meg távolság van rajta. A valós számokat meg össze lehet adni, meg össze lehet szorozni.

Ha a mínusz pít úgy képzeled el, hogy egy pont egy egyenesen, akkor az i-t is el tudod úgy képzelni, hogy egy pont a síkon.

Ha nem ismered a komplex számokat, akkor szerintem írd be a keresőbe hogy komplex számok, és nézd végig a legfelső néhány olyan találatot, akik nem hamisítanak történelmet. Szerintem király cucc, érdemes ismerni.

2023. júl. 10. 21:24
 14/21 anonim ***** válasza:

"Hol van ez normálisan leírva?"

Fú várj, vajon hol is lehet ez normálisan leírva, talán a telefonkönyvben? Ja nem, a Funkcionális anatómia II-es kötetében, közvetlenül a végbélnyílás izomrostjai fejezet után.

2023. júl. 10. 21:52
 15/21 A kérdező kommentje:
szevasz DQ ! dq ! végre nem anonymus !!! A minusz Pí-t úgy képzelem el hogy az egy szög, méghozzá a félkörnek a szöge, és speciel komplexben ez -π=(-1+0*i) de egyébként meg -π=-3.14
2023. júl. 11. 00:40
 16/21 A kérdező kommentje:
általában a matekban az a jó hogy azért sokminden logikus és átlátható benne de itt a KOMPLEX számoknál az "i" amiről csak annyit lehet tudni hogy az "y" tengelyhez hasonlóan kell ábrázolni de teljesen más mint a kordinátageometria (két ó-val) és a négyzete=-1 de ezenkívül az Euler-körrel összehozva már rejtély az egész (amíg vki el nem magyarázza érthetően)
2023. júl. 11. 00:48
 17/21 dq ***** válasza:

A "-π=(-1+0*i)" alapján úgy hiszem, nem vagy tisztában a komplex számok ontológiájával (hát persze, ez a kérdés), és az alapvető műveletekkel. Ebben a szellemben válaszolva:

A síkra gondolhatsz úgy, mint a komplex számok egy /modelljére/, ugyanúgy, ahogy a természetes számok sem kavicsok, de kavicsokkal lehet modellezni őket. (A kavicsos modellben rögtön látszik, például, hogy a szorzás kommutatív : téglalapot csinálsz a kavicsokból és elforgatod. Vagy hogy egymást követő háromszögszámok összege négyzetszám: egymás mellé tolsz két egymást követő háromszöget, és látod, hogy négyzetet alkotnak. És akkor ezek igazak az igazi egész számokra is, bárhogyan is legyenek definiálva.)

Ha a komplex számokat akarod vizsgálni, csak ajánlani tudom hogy úgy gondolj rájuk, mint a sík pontjaira. Ahol az x tengely a valós számegyenes. Ekkor

: -π = (-π + 0*i) = (-π, 0).

Az y tengely a tisztán komplexek, a szokásos módon irányítva, 1 = (1, 0), ez mutat jobbra, és i = (0, 1), ez mutat felfelé.[0] A komplex számmal való szorzás meg a forgatva nyújtás, z*w -t gy kapod meg, hogy ráméred a (0, 1, z) háromszöget a (0, w) szakaszra, hogy (0, 1, z) és (0, w, zw) hasonló háromszögek legyenek. (Ahol a hasonlóság pontosan a w-vel való forgatva nyújtás.)

A testaxiómák igazak, a +- és */ jeleket használhatod úgy, ahogy valós számokon megszoktad.

Matematikában gyakran érdemes modellekkel dolgozni. Egy másik opció az axiomatikus megközelítés, felírod a komplex számok elég sok tulajdonságát, és akkor azokkal dolgozol. [1]

[0] ez a komplex sík, Gauss-sík esetleg Argand-sík

[1] a wikipédián többféle módon próbálják bevezetni, én a geometriait tudom ajánlani : [link]

2023. júl. 11. 15:15
 18/21 A kérdező kommentje:
oké utánanézek ezeknek a síkoknak, hiszen pont ez érdekelne hogy miben különbözik az x,y kordinátageometria síkja (itt egyenrangú az x és az y) illetve a komplex sík ahol az "i" megjelenik mint y tengely, és az y tengely valójában eltűnik ha jól értelmezem. ki tudja?
2023. júl. 15. 22:42
 19/21 A kérdező kommentje:
wiki utálatomat félretettem (főképp ultrabalos ideológiai kamugép az egész, erős cenzúrával, de ez most ebben az esetben úgyis teljesen mindegy), szóval segíts wiki hátha közelebb jön ez a komplex sík
2023. júl. 15. 23:21
 20/21 A kérdező kommentje:
SAJNOS űgy érzem ezt csak egy "Euler" tudná nekem úgy elmagyarázni, hogy valóban megvilágosodjon az összefüggés a cosinus és az "i" között. Persze értem ami le van írva a wiki-ben csak ez kevés, mert szerettem volna valóban megérteni, de ettől nagyon távol vagyok
2023. júl. 15. 23:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!