Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ilyen jól lát egy légy a...

A nagy Levin kérdése:

Ilyen jól lát egy légy a sötétben?

Figyelt kérdés

A minap éjjel egy légy röpdösött a szobában. Eléggé magabiztosnak tűnt, annak ellenére, hogy a tévén levő gyenge leden kívül csak minimális fény szűrődött be az ablakon. A bútorok kontúrjai sem nagyon látszottak.

Jó, tudom, hogy az egyszerű válasz az, hogy igen, ilyen jól lát, de ezek szerint közel olyan jól lát, mint az ember?

Belegondolva a szúnyogok is repkednek a sötétben, de ők nem feltétlenül csak a látással tájékozódnak.

2023. jún. 25. 20:45
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
84%

Gratulálok, belinkeltél két cikket, ami ugyanúgy rossz végmagyarázatot ad le. Direkt próbáltam hasonlatokkal elmagyarázni, hogy hogyan lehet elképzelni a részletesebb mozgásészlelést, de ezek szerint a falnak beszéltem, mert semmit nem értettél meg belőle.

De akkor mégegyszer, ezúttal felesleges magyarázás nélkül: A légy nem lassítva látja a történéseket.

2023. jún. 26. 09:49
 12/16 anonim ***** válasza:
86%

Csak állításokat írtál meg hasonlatokat meg azt hiszed hogy semmit nem értettem meg, mert külön nem ecseteltem, hogy nincs igazad. Én meg erre 2 egyszerű magyar cikket küldtem amit laikusok is megértenek.

A ScienceDirect ami olyan lektorált oldal ami eredeti tudományos kutatások eredményeit, folyóiratokat és még sok mindent tartalmaz, ami egyébként ugyan azt írja, de sokkal részeletesebben, említi a különböző fajok a vizuális rendszerben megnövekedett idegi feldolgozási sebességgel kapcsolatos energiaigényekre, az élőlény szervezetének belső tényezői amelyek végső soron meghatározzák az adott élőlény optimális időbeli felbontását az érzékszervi észleléshez és így az időnek az érzékelését : [link]

Ahogy itt kifejtésre kerül

2023. jún. 26. 13:35
 13/16 NTBS ***** válasza:
Igen jól lát.
2023. jún. 26. 13:45
 14/16 anonim ***** válasza:

Oké, akkor kérlek vezesd le, hogy hogyan telhet az idő lassabban a légy számára. Tudtommal ez csak fekete lyuk környezetében lehetséges _számottevő mértékben_, de még ekkor is kell hozzá külső szemlélő, mert anélkül értelmezhetetlen a jelenség. Ezt a fizika mondja, nem én.

Úgy érzem, hogy te kevered a szezont a fazonnal. Az érzékszervi érzékelést az időmúlással. Vagy csak tapasztalat, szkeptikus szemlélődés híján (ami fontos a tudományban) belegondolás nélkül elhiszed, amit leírnak.

Én viszont tartom, hogy az idő múlásához nem lehet hozzákötni a mozgásészlelést. Ez csak egy könnyen érthető lebutított magyarázat a laikusok számára, de tudományosan nézve alapvetően súlyos félremagyarázása a jelenségnek.

Ha a mozgásészlelés az idő múlásához hasonlítható, akkor a többi érzékszervi jelenség mihez? Például a visus, reflexek gyorsasága, fájdalomészlelés és még sorolhatnám. Ezek mind olyan dolgok, amik merőben mások és belegondolni is extrém nehéz, hogyha a másik lény bőrében lennék, aminek pl. gyorsabb a reflexe, kisebb a fájdalomküszöbe, rosszabb a visusa, hogy az tulajdonképpen milyen érzés is lehet a számomra. Én még azt sem bírom elképzelni, hogy milyen lehet az az élesség, amit a sas szeme észlelni képes vagy - hogy ne menjünk messze - milyen lehet egy vadászpilóta átlagnál magasabb visusa. Ezt mind nem lehet leírni egyetlen szóval és pont.

Valós tapasztalati példát is tudok mondani: Nekem cilinderes a látásom. Az internet tele van magyarázó ábrákkal, hogy milyen a cilinderes a látás, sőt még szimulált ábrák is vannak róla. Köze nincs a valósághoz. Én egyáltalán nem úgy látok, ahogyan azt az ábrák el akarják hitetni a laikussal. Viszont nagy különbség, hogy le tudom írni hogyan látok és abból valóban hasonló képeket lehet rajzolni szemléltetésnek, mint amik terjednek a neten, tehát mint szemléltetés megállja a helyét.

Itt most kanyarodjunk vissza a légy mozgásészleléséhez.

Az állítás az, hogy a légy sokkal nagyobb felbontásban látja a mozgást. Előveszem a gaming monitoros példát, mert az tökéletesen analóg ezzel. Mivel másodperc alatt több képkockát jelenít, ezért részletesebben látható rajta a mozgás. Ezt az extra mozgásrészletességet észlelni is lehet. Ergo, amikor én gaming monitoron játszok, akkor nagyobb mozgásrészletességgel látom és észlelem a történeseket rajta, mégsem azt érzem, hogy lassítva látok mindent. K.va nem! Pont hogy úgy érzem, hogy gyorsabb és folyamatosabb a mozgás. Ergo érzetre a légy is valami hasonlót tapasztalhat. De ha nincs gaming monitorod, akkor ott a Youtube, üsd be, hogy 60 fps movie és írd le mit tapasztalsz a hagyományos 24 fps-hez képest. Remélem, hogy érthető.

Amire gondolni tudok, hogy az egész félremagyarázás abból fakad, hogy a lassított felvételek magas képkockasebességű kamerákkal veszik fel és ehhez próbálják hasonlítani a légy részletesebb mozgásészlelését. Ezzel csak az a baj, hogy ezeknek a kameráknak a felvételét úgy kell érteni, hogy 1 mp. alatt 1000 képkockát rögzítenek. Mi történik, ha 1 mp. alatt lejátszom azt az 1000 képkockát? Hát baromira nem az, hogy lassabban fogom látni a felvételt, sőt, alig fogok belőle látni valamit, olyan gyorsan lepörög a film.

2023. jún. 26. 16:48
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

A témától teljesen eltértetek.

A kialakult vita gyökere valahol ott lehet, hogy valamikor élővilág órán a légy látását úgy próbálták érzékeltetni, hogy amíg az ember a filmeket folyamatos mozgásként látja, a legyek azt ugráló képkockaként érzékelik.

Nem az idő lassul le, de többek között azért is nehéz kézzel lecsapni a legyet, mert a kézmozdulatra is gyorsan tud reagálni.

A kérdés lényege annyi, hogy a légy nappal jól lát, de sötétben nem, olyankor nem is mozognak, megpróbálnak megbújni.

A sötétben világító fényforrás megzavarja a legyet, keresi a kijáratot a fény felé.

Egy sötét szobából ezzel a módszerrel át is lehet csalni a legyeket a kivilágított szobába, vagy nappal ki a szabadba.

A TV erős fénye viszont becsapja a legyet, oda csalja, de ott nem talál kijáratot, a szoba sötétebb részein meg nem lát jól.

A rovaroknál is megvannak az éjszaka és a nappal aktív lények.

2023. jún. 26. 19:04
 16/16 anonim ***** válasza:

"Oké, akkor kérlek vezesd le, hogy hogyan telhet az idő lassabban a légy számára. Tudtommal ez csak fekete lyuk környezetében lehetséges _számottevő mértékben_, de még ekkor is kell hozzá külső szemlélő, mert anélkül értelmezhetetlen a jelenség. Ezt a fizika mondja, nem én."

Ez nem pontos, nem csak fekete lyuk segítségével lehet számottevően. Az ikerparadoxonnak nevezett gondolatkísérlettel szokták elmagyarázni, amibe most nem mennék bele mert nem ez a téma, csak annyit teszek hozzá hogy a hatás oka a téridő geometriájában érvényes anti-háromszög-egyenlőtlenség.

"Én viszont tartom, hogy az idő múlásához nem lehet hozzákötni a mozgásészlelést. Ez csak egy könnyen érthető lebutított magyarázat a laikusok számára, de tudományosan nézve alapvetően súlyos félremagyarázása a jelenségnek."

Az idő múlása adott tömegpont esetében annak sajátideje határozza meg ami a tömegponthoz rögzített(nek képzelt) ideális órán eltelt idő. Ami független hogy egyáltalán élőlényről van e szó, a színétől, szagától, nemétől, érzékszerveitől stb. függetlenül létező.

Előzőekben nem az időmúlásáról beszéltem, hanem az idő múlásának az érzékeléséről. Minden ami a külvilágtól az ézékszervein keresztül érzézékelni képes az adott élőlény előállít egy belső modellt. Erről a belső modellről beszéltem. Mint említettem mivel ezt évek óta tudom, így rég kitapasztaltam a legyek külvilág érzékeléséből alkotott belcső modell gyengeségeit (a bűvészek pont ezt teszik csak emberekkel, de nem nyírnak ki) és így a megfelelő szándékos lassan elvégzett közeledéssel le tudom ütni a legyeket sokkal jobb arányba mint a naív csapkodás amit szoktam az emberek mint amit már írtam is, nem ismételgetem magamat.

Ha már felhoztad a fizikát a fekete lyukakat , akkor megemlítem, hogy nagyon régen láttam már Dávid Gyula őrült kozmológiák előadássorozatát. Amiben sok mindenről volt szó ami ugyan nem bizonyított de tudományosan nem elvetendő. Egyik a hőhalál amire alapvetően úgy gondolunk, hogy semmilyen anyagi struktúra nem rendeződik úgy hogy élet lehessen, intelligens élet meg pláne nem. Azonban mint elméleti lehetőség felvetette, hogyha nem teljesen tökéletes a hőhalál akkor ez a lehetőséget magába foglaltatja hogy lehessen intelligens élet is akár. Ehhez az kéne hogy akkora elemi részecskék létezzenek melyek sokszorosa a ma belátható univerzumnak, amiben nagyon lassú változás lehetne csak. Ott egy hipotetikus intelligens élőlény ilyen elemi részecskék trillióiból vagy kvadrillióiból kéne hogy álljon.

Oké de ekkor mire egy ingerület átmenne egy ilyen lényen az hány kvintillió évbe telne még akkor is ha fénysebességgel terjed benne az ingerület (ráadásul nagyon lassan terjedhetne benne, a kontitensek tektonikus mozgásánál is lassabban)? Erre lehet mondani számot, most nem az a lényeg. A lényeg az hogy egy ilyen lény felépítése teljesen más, a belső modellje szerinti időérzékelése olyannak kellene hogy legyen, ha életképes lényről beszélünk, hogy ezen irgalmatlan időtartam amit mi el se tudunk képzelni, neki nagyon rövid idő. Számára az univerzumnak ez az állapota amiben mi élünk, majdhogynem az ősrobbanás pillanatában lenne. Nincs ellentmodás benne, hogy fénysebességnél gyorsabban kéne közlekedni belül a jelnek, sőt nulla egész nulla nulla nagyon sok nulla majd utána valami szám méter per secumndum sebességgel terjedne benne az ingerület, még se észelné ezt lassúnak mert úgy lenne behuzalozva az agya meg az egész idegrenszere, hogy akkora karakterisztikus időkre lenne optimális a működése.

2023. jún. 26. 20:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!