A légy a kocsiba miért nem vágódik hátra? mikor megyünk 80-90km/h és nyugodtan szálldogál?
ha elkezdek szaladni és feldobom a labdát akkor elhagyom, és nem oda esik le ahol én tartok!
de a léggyel nem ez a helyzet ő 130 km/h is nyugodtan szálldogál, esetleg ő is 130km/h-val száll az autóban?
"ha elkezdek szaladni és feldobom a labdát akkor elhagyom, és nem oda esik le ahol én tartok"
Az a közegellenállás miatt van.
"esetleg ő is 130km/h-val száll az autóban?"
Az autó belseje nulla km/h sebességű közeg.
"A légy a kocsiba miért nem vágódik hátra?"
A belső levegő együtt halad az autóval.
"ha elkezdek szaladni és feldobom a labdát akkor elhagyom, és nem oda esik le ahol én tartok!"
Egyszer próbáld ki a valóságban is. Pontosan függőlegesen feldobva, ami futás közben nem egyszerű. Könnyebb a leejtést választani.
A levegő közegellenállása valóban fékezi egy kicsit, de pl. egy feldobott vagy leejtett -nagy fajsúlyú- teniszlabdánál ez kicsi hatás.
Oda fog leesni, ahol éppen tartasz a futásban.
A levegőben lévő levegőmolekulák mért nem vágódnak hátra?
Talán csak nem 130-al száguldanak?
Ha a légy hátravágódna, akkor te is.
Azonos a sebességed a kocsiéval, vagyis belül nulla.
A légyé annyi, amennyit belül produkál.
5#
A lufi tényleg így viselkedik és ez tényleg nagyon érdekes, de a légy nem egy levegőnél könnyebb test. Nem releváns a példa :(
Newton 1 szerint effektíve az egyenes vonalú egyenletesozgás ugyan olyan, mintha a test nyugalomban lenne.
A légynek az egyenletes 120km/h ugy olyan, mintha csak parkolnál.
De ha elég erősen gyorsítasz, hátravágódik. (Más kérdés, hogy egy átlag személyautó eleget tud-e)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!