Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Sötét energia, vs. kvarkbezáró...

Sötét energia, vs. kvarkbezáródás. Melyik fog győzni?

Figyelt kérdés

Egy ismeretterjesztő előadásban arról volt szó, hogy sok milliárd évre előre tekintve egyre erősebben fog érvényesülni a sötét energia hatása. Egyre gyorsabban távolítja egymástól a galaxisokat, majd ahogy erősödik a hatása az egyes galaxisokat is széttépi, majd az egyes naprendszerek objektumait is egyre gyorsabban eltávolítja egymástól. Sajnos itt véget ért a gondolatmenet, pedig kíváncsi lettem volna, hogy hol érhet véget a folyamat. Egykor a távoli jövöben erősödhet-e odáig a sötét energia, hogy széttépi a bolygókat, a molekulákat és az atomokat? Ha nemcsak a gravitációval, hanem az annál 10^42 *erősebb elektromágeses erővel is képes lesz "elbánni", akkor jön az a kérdés, ami a leginkább érdekel: vajon széttépheti-e a térbeli kiterjedéssel rendelkező részecskéket, mondjuk a protonokat? A protonokat alkotó kvarkok bezáródott állapotban vannak. Ha valamilyen erőhatással (pl. nagy energiájú ütköztetés) megpróbálják a protont széttépni, akkor a kiszakadó kvarkok kvark-antikvark párokat keltenek a vákuumból és azokkal együtt bezáródnak, vagyis hadronok keletkeznek. Tehát anyag keletkezik. Vajon ugyanez történne, amikor a sötét energia próbálja széttépni a protonokat? Ha igen, akkor ezen a ponton beindulna egy egyre gyorsabban működő kozmikus hadrongyár, amelyet a kifogyhatatlan sötét energia hajtana meg, és amely folyamatosan termelődő anyaggal töltené fel a Világegyetemet. Lehetséges ez?

(Előre is elnézést kérek, ha valami oltári nagy hülyeséget írtam, ui. nem vagyok fizikus, csak egy laikus érdeklődő, de nagyon érdekel a fenti kérdés. Minden szakszerű érdemi választ köszönök.)

2023. máj. 4. 16:31
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
En még sehol nem hallottam ezt, hogy a sotet energia erosodne, es galaxisokat, vagy akar naprendszereket szet tudna szedni. Erre tudsz valami hivatkozast adni?
2023. máj. 4. 19:17
 2/4 A kérdező kommentje:
A hipotetikus "Big rip" modellel kapcsolatban merül fel. A szóban forgó előadás már nincs meg, hirtelenjében ezt találtam: [link]
2023. máj. 4. 19:51
 3/4 anonim ***** válasza:

Én úgy tudom, hogy a sötét energia nem erősödik.

Galaxis méretben a hatása nem számít.

VISZONT: a nagyon távoli jövőben már annyira távol lesznek egymástól a részecskék, hogy ha pl. egy részecske elbomlik, akkor a legközelebbi, mondjuk 5000 fényévnyire levő részecske gravitációja már nem lesz elég, hogy összegyűjtse a bomlástermékeket, ezért fognak minden határon túl szétszóródni.

2023. máj. 4. 20:41
 4/4 A kérdező kommentje:

Ebben az összefoglalóban több sötét energia modellt is vázolnak, a Big RIP-et és néhány nagyon hasonló modellt az elsők között említve:

[link]

Ez kb. 8-10 évvel ezelőtti cikk. Lehet, hogy azóta a Big RIP meghaladottá vált?

2023. máj. 4. 21:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!