Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy kell elképzelni az...

Hogy kell elképzelni az ősrobbanást, mi volt annak a helyén?

Figyelt kérdés
Valamikor bekövetkezett az ősrobbanás, addig ott mi volt? Mert kellett valaminek léteznie, mivel a nem létező keretek között nem is tud semmi se létre jönni.
2023. ápr. 14. 15:44
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
92%

Miért kell ezt ezerszer is megkérdezni?

Az ősrobbanás elmélete az emberi megismerés határán lévő tudás alapján lett megalkotva. Nincs tehát válasz a feltett kérdésedre!

2023. ápr. 14. 15:48
 2/25 A kérdező kommentje:

Még sosem kérdeztem meg.

Valamiféle elképzelés csak van róla.

Mikor azt mondják, hogy egy kis gömb volt a világegyetem, mi volt attól a kis gömbtől 2 méterre pl.?

2023. ápr. 14. 15:54
 3/25 Zcom09 ***** válasza:
87%

A mi volt annak a helyén, vagy hol volt az ősrobbanás. egy viszonylag gyakori kérdés és ennek a magyarázata segíthet egy jobb képed adni a megértéséről.

Alap feltevésünk hogy a tér tágul. Így mondjuk két egymással párhuzamosan haladó galaxist figyelünk meg, az tapaszaljuk hogy mégis távolodnak egymástól, a tér tágulása miatt. Úgy is ellehet képzeni mintha egy leeresztett lufira rajzolunk két pontot majd felfújuk.

Most képzeljük el ezt a folyamatot visszafelé. A két pont elkezd közeledni. De mivel a világunk három dimenziós. Ezt úgy lehet szemléltetni hogy a leeresztett lufi 90°-os elforgatásban 3 pontot rajzolunk. Ha felfújuk a lufit a 3 pont a 3d-s térben távolodik el egymástól. Majd ha leeresztjük a lufit újra közelednek egymáshoz de, most ne álljunk meg a sima leeresztésnél. Hanem nyomjuk is össze a lufit így a pontok még közelebb kerülnek egymáshoz. Ezt addig folytathatjuk amíg olyan kicsire préseltük a lufit amíg már csak egy végtelenül kicsit ponserű tárgyat kapunk. Ekkor a három pont és a köztük lévő tér is végtelenül közel van egymáshoz.

Ez az állapot az képviseli az ősrobbanás "előtti" állapotot. A lufi vagy a világegyetem minden pontja egy helyen tartózkodik.

Ezért nincs sok értelme a "hol volt" kérdésnek, mivel a világegyetemünk minden pontja visszavezethető az eredeti szingularitásra. Vagy legalábbis hasonlóan próbálta elmagyarázni Neil deGrasse Tyson ezt a kérdést.

Az ősrobbanás előtt nem volt semmi. Mivel előtt se létezhetett. Amikor még nem tágult ki az univerzum, akkor is létezett minden energia ami most is létezik. Csupán egy végtelenül kicsit térbe volt "összeszorítva"

2023. ápr. 14. 16:00
 4/25 A kérdező kommentje:
A lufis példa jó a tágulásra, de ott abból a pontból tágulva elfoglalt olyan térhelyeket, ahol pl. most is vagyunk. Ott mi volt? Ugyanis csak oda lehet tágulni, ahol van hely. Azt a lufit is ha fölfujod, nem olyan helyre tágul bele, ami nem létezett, hanem előtte ott nagyon is volt valami.
2023. ápr. 14. 16:03
 5/25 anonim ***** válasza:
87%

Beírod a keresőbe itt a gyakorin, hogy ősrobbanás, rengeteg kérdés és válasz lesz kiadva neked. Vagy a youtube on keresel rá, ahol tudományos ismeretterjesztő videókban profi csillagászok magyarázzák el neked, hogy mi volt.

Amúgy azért nehéz megérteni a semmit, mert az életben nem találkozunk ilyennel. De teszek egy próbát. Hogyan érezted magad a születésed előtt 500 évvel? Sehogy. És mi volt a markodban? Semmi. Annyira semmi, hogy még a szüleid, nagyszüleid sem léteztek. A világegyetem megszületése előtt ugyanígy semmi nem volt.

2023. ápr. 14. 16:05
 6/25 A kérdező kommentje:
Ez is ott sántít, hogy amikor én beleléptem a Világba, akkor olyan helyre léptem be, ahol volt hely
2023. ápr. 14. 16:06
 7/25 anonim ***** válasza:
91%
Mert az ősrobbanás során alakult ki a tér is (helyesebben téridő). Előtte még tér sem volt, tehát az a hely, amit kitöltesz, kitöltöttél a születéseddel, nem létezett az ősrobbanás pillanatában.
2023. ápr. 14. 16:11
 8/25 anonim ***** válasza:
91%
Nem foglalt el térhelyeket, hisz az univerzumunk tere is akkor jött létre.
2023. ápr. 14. 16:12
 9/25 A kérdező kommentje:
Marha nehéz elképzelni a semmit, mivel minden valami :)
2023. ápr. 14. 16:13
 10/25 anonim ***** válasza:
91%
És te hol voltál a belépésed előtt? Mekkora volt a térfogatod vagy a tömeged a belépésed előtt? Milyen volt a formád, a színed? Nem létezett egyik sem, most meg létezik.
2023. ápr. 14. 16:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!