Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fizikások! Mi az a relaxációs...

Fizikások! Mi az a relaxációs idő?

Figyelt kérdés

A Wipipedia alapján a relaxáció az a folyamat, amikor a perturbált dinamikai rendszer visszatér az egyensúlyba. És hozza példának a csillapított rezgést. És ott azt értem is, hogy t→∞ esetén y(t)→0. Viszont ehhez hogy jön a T=2m/γ "relaxációs idő"? Hiszen végtlenül sok idő kell az egyensúly eléréséhez. Vagy egyáltalán mit jelent ez a konstans?

[link]

2023. ápr. 9. 22:17
 1/8 anonim ***** válasza:
64%
Ha a rendszer perturbációja exponenciálisan cseng le, akkor ahhoz tartozik egy karakterisztikus idő. Ezt hívjuk relaxációs időnek. y(t)~exp(-t/T)
2023. ápr. 9. 23:14
 2/8 A kérdező kommentje:
#1 Nem ez volt a kérdés. És a Wiki szerint nem csak az exponenciálishoz tartozik relax. idő, mivel az oszcillátorhoz is írt (ezt a kérdésben is írtam).
2023. ápr. 9. 23:25
 3/8 anonim ***** válasza:
79%

Ha elolvastad volna a wikipédiát, akkor láthatnád, hogy a csillapított oszcillátor amplitúdója exponenciálisan csökken. És ha netán ezen az egy példán sikerült volna túlmenned, akkor láttad volna, hogy minden egyenlettel jelzett példában exponenciális csillapodás van.

Kérlek hozz nekem egy példát, ahol nem exponenciális lecsengéshez van definiálva relaxációs idő.

És akkor mégis mi a kérdés, ha nem az, hogy mi a relaxációs idő, amire válaszoltam?

2023. ápr. 9. 23:44
 4/8 A kérdező kommentje:
Bocsi, igazad van! Azt nem értem, hogy ez minek az ideje. Tehát ha ez az idő letelik, akkor mi történik a rendszerrel.
2023. ápr. 9. 23:48
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
A relaxációs idő leteltekor az amplitúdó pontosan a kezdeti érték 1/e-szerese, de ezen túl semmi különös nem történik, ugyanúgy folytatódik a lecsengés.
2023. ápr. 10. 00:36
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

A rendszer csillapodását jellemző idő.

A harmonikus oszcillátornál maradva példának, ez a rendszer, ha kitérítjük, 1 T idő alatt az amplitúdója az e-ad részére csökken. 2 T alatt az e^2-ed részére, és így tovább.

Amiatt jó ez, azzal szemben, ha valami hatványfüggvényként csengene le, mivel itt pár T alatt mondhatjuk hogy a rendszer lecsengett. Így ha azt mondjuk, hogy a rendszert kitérítem, és 1 T ig foglalkozom azzal hogy mozog, utána állónak tekintem, azzal nem csinálok nagy hibát a közelítésben.

2023. ápr. 10. 00:37
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! És esetleg azt tudjátok hogy a wikis példákon kívül ennek még milyen dinamikai rendszerekben van fontos szerepe?
2023. ápr. 10. 02:10
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Quantum rendszerekben a ha van egy spined, amit mondjuk beallitasz felfelé, akkor az egy idő után relaxál az egxensúlxi helyzethez. Quantumszámítógépeknél ezt akarják elkerülni. ESR és NMR méréseknél is fontos ez a jelenség.

Különben vegyél egy tetszőleges dinamikai rendszert ami egyensúlyban van, és tartalmaz csillapodást. Ha ezt picit kitéríted, akkor nagy valószínűséggel exponenciálisan fog visszatérni, és szintúgy tudod értelmezni a relaxációs időt.

2023. ápr. 10. 13:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!