Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Létezett vagy létezik olyan...

Létezett vagy létezik olyan természettudós, aki hitt/hisz Istenben?

Figyelt kérdés
2023. ápr. 9. 10:56
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
4%

#10 (12:38) - én is ezt tapasztaltam. Később - mikor derékbatörték a karrieremet - azt is megtudtam, hogy mi ennek a látszólag abszurd jelenségnek az oka.

Akadémiai karriert csak olyan ember csinálhat, akit szervezetileg támogatnak a háttérből. Gondolom nem kell leírni, hogy milyen szervezet akar mindenáron abszolút uralmat az oktatás és a tudományos intézmények felett - de ugye most már világos a téma?

2023. ápr. 9. 13:00
 12/25 anonim ***** válasza:
71%
#11 Nem erre gondolok. Természettudományos érdeklődésű fiatalok tizenévesen, jóval a karrierjük komolyabb beindulása előtt már nyakig benne voltak a vallásosdiban. Még jehovás évfolyamtársam is volt, havi kötelező térítési penzummal.
2023. ápr. 9. 14:16
 13/25 anonim ***** válasza:
2%

#12 (14:16) - mégis mire gondolsz? Hát a vallási kontroll alatt tartott családokban a szülőknek feladatul adják a vezetők, hogy az utódokat értelmiségi pályákra irányítsák.

A szülőket kiváltságos melóhelyekkel motiválják ez ügyben (+ eladósítással is biztosítják a hosszútávú engedelmességet). Ezzel a keményvonalas fiatalkori tereléssel lehet kialakítani a "hívő tudós" skizoid személyiségeket, kikre azután (jobb esetben) komoly karrier várhat.

Az igazát tehetséges, tiszta gondolkodású és jó erkölcsi tartású embereket pedig társadalmilag kikoptatják, maximum anonim netes fórumokon érvényesíthetik a nézeteiket.

2023. ápr. 9. 14:26
 14/25 anonim ***** válasza:
18%
Persze. Nyilván kevés természettudós hisz el mindent szóról szóra a Bibliában (pl. Isten 7 nap alatt teremtette a világot, ami nagyjából 6000 éves), de még mindig sok kérdés van, amire nincs tudományos válasz.
2023. ápr. 9. 14:48
 15/25 Revolúcióbiológus ***** válasza:
33%
Az Istenben hinni kell, a tudományban pedig kételkedni. A vallást nem kell előre vinni és új dolgokat feltalálni, de a tudományban csak úgy jöhet létre haladás, ha megkérdőjelezik a korábbi feltételezéseket ahogy Kopernikusz, Semmelweis vagy Einstein is tette. Éppen abba bolondul bele sok vér-ateista, hogy nem mer hinni semmiben és alufólia-csákós konteós lesz belőle, míg a hívőknek legalább 1 biztos pont van a vonatkoztatási rendszerükben.
2023. ápr. 9. 16:57
 16/25 anonim ***** válasza:
72%
A világvallások teljes palettájáról elég sok természettudós képviselteti magát, ahogy elég sok ateista természettudós is van. Az egyik legkeményebb ateizmust én amúgy Rényi Alfréd magyar valószínűségelmélésznél tapasztaltam, és sok nézetével tudok azonosulni is, még annak tükrében is, hogy az ilyen mértékű ateizmus inkább volt köszönhető a korszak egyházellenes politikájának (lásd: Szovjetunió ateistamúzeumai, igen, ilyen tényleg létezett), mintsem az őszinte meggyőződésnek.
2023. ápr. 9. 18:53
 17/25 anonim ***** válasza:
76%
#7 Az, hogy valaki szó szerint elhiszi a Bibliát, meg az, hogy feltételezi valamiféle isten létét (ami a kérdésedben szerepel), két teljesen különböző dolog. Vagy te talán még nem hallottad senkitől, hogy "a magam módján vagyok vallásos"? A hívő tudósok pont ezt a kategóriát képviselik szerintem. Sőt, nem is kell ehhez tudósnak lenni, manapság már csak a legelvakultabb szekták legostobább tagjai veszik szó szerint a különféle szent könyvekben leírt csodákat meg teremtésmítoszokat. Az értelmesebbje maximum szimbolikus szövegekként tekint ezekre.
2023. ápr. 9. 21:23
 18/25 anonim ***** válasza:
21%
Igen, sok ilyen létezett, és ebben semmi ellentmondás nincs. Ugyanis nagyon eltérő a vallásosság jellege az emberekben egyfelől, a vallás és a tudomány két független dolog másfelől. Ennek oka a műveltség szintjében, továbbá az agy működésében keresendő. A vallásos hit egy ősi életfenntartási ösztön önkéntelen megjelenése is lehet, de bigott, betű szerint értelmezett megkérdőjelezhetetlen elfogadás is lehet, akár nyilvánvaló ostobaságokban is. Továbbá mondjuk a bolygók mozgásának vizsgálata (mint megfigyelhető jelenség) továbbá a világ teremtésébe vetett hit egyáltalán nem mondanak ellent egymásnak. Akinek mégis, az tudós soha nem lesz.
2023. ápr. 10. 17:19
 19/25 anonim ***** válasza:
78%

Igen.

Bár tényleg van különbség, hogy valaki felismer a világ működésében, összetettségében egy alkotó entitást, vagy megsejti a létezését. És akkor mondjuk intelligens tervezésről beszélnek. Vagy a másik, amit szintén nevezhetünk hitnek, amikor egy tudós úgy beszél Istenről, mint egy megismerhető személyről. Nem tudom te mire gondoltál pontosan, de én tudok olyan magyar és külföldi tudósokról is, akik úgy gondolnak Istenre, mint akivel személyes kapcsolatban lehet lenni, annak ellenére, hogy nem látható. Ők amúgy a Bibliában szereplő Istenben hisznek, aki Jézus jelenített meg itt. Természetesen vananak tudósok akik muszlimok, hinduk vagy más vallást követnek.

Ha megengedsz egy személyes részt. Én is természettudományos beállítottságú vagyok és nekem egyáltalán nem okoz nehézséget a hit és a tanulmányaim, munkám összeegyeztetése. Persze nem tudom minden kérdésre tudok válaszolni ebben tudomány és/vagy hit témában :) de mégis van egy szilárd meggyőződésem arról, hogy Isten létezik és milyen.

Egy szó mint szász, voltak és vannak is ilyen természettudósok bár ma már inkább kutatónak vagy mérnöknek nevezném őket.

Ha érdekel több szívesen írok ilyen magyar vagy külföldi személyeket. (fizikusokat, történészeket)

2023. ápr. 10. 22:35
 20/25 A kérdező kommentje:
Ezek a tudósok úgy hisznek Istenben, hogy elfogadják a keresztény tanokat, imádkoznak rendszeresen, és erősítik hitüket? Szívesen látnak erről egy listát.
2023. ápr. 11. 01:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!