Létezett vagy létezik olyan természettudós, aki hitt/hisz Istenben?
#10 (12:38) - én is ezt tapasztaltam. Később - mikor derékbatörték a karrieremet - azt is megtudtam, hogy mi ennek a látszólag abszurd jelenségnek az oka.
Akadémiai karriert csak olyan ember csinálhat, akit szervezetileg támogatnak a háttérből. Gondolom nem kell leírni, hogy milyen szervezet akar mindenáron abszolút uralmat az oktatás és a tudományos intézmények felett - de ugye most már világos a téma?
#12 (14:16) - mégis mire gondolsz? Hát a vallási kontroll alatt tartott családokban a szülőknek feladatul adják a vezetők, hogy az utódokat értelmiségi pályákra irányítsák.
A szülőket kiváltságos melóhelyekkel motiválják ez ügyben (+ eladósítással is biztosítják a hosszútávú engedelmességet). Ezzel a keményvonalas fiatalkori tereléssel lehet kialakítani a "hívő tudós" skizoid személyiségeket, kikre azután (jobb esetben) komoly karrier várhat.
Az igazát tehetséges, tiszta gondolkodású és jó erkölcsi tartású embereket pedig társadalmilag kikoptatják, maximum anonim netes fórumokon érvényesíthetik a nézeteiket.
Igen.
Bár tényleg van különbség, hogy valaki felismer a világ működésében, összetettségében egy alkotó entitást, vagy megsejti a létezését. És akkor mondjuk intelligens tervezésről beszélnek. Vagy a másik, amit szintén nevezhetünk hitnek, amikor egy tudós úgy beszél Istenről, mint egy megismerhető személyről. Nem tudom te mire gondoltál pontosan, de én tudok olyan magyar és külföldi tudósokról is, akik úgy gondolnak Istenre, mint akivel személyes kapcsolatban lehet lenni, annak ellenére, hogy nem látható. Ők amúgy a Bibliában szereplő Istenben hisznek, aki Jézus jelenített meg itt. Természetesen vananak tudósok akik muszlimok, hinduk vagy más vallást követnek.
Ha megengedsz egy személyes részt. Én is természettudományos beállítottságú vagyok és nekem egyáltalán nem okoz nehézséget a hit és a tanulmányaim, munkám összeegyeztetése. Persze nem tudom minden kérdésre tudok válaszolni ebben tudomány és/vagy hit témában :) de mégis van egy szilárd meggyőződésem arról, hogy Isten létezik és milyen.
Egy szó mint szász, voltak és vannak is ilyen természettudósok bár ma már inkább kutatónak vagy mérnöknek nevezném őket.
Ha érdekel több szívesen írok ilyen magyar vagy külföldi személyeket. (fizikusokat, történészeket)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!