Ha egy érmét feldobunk, 1/2 valószínűséggel esik az egyik oldalára. Szinte 0 valószínűséggel esik az élére. Mennyire kell az érme vastagságát megnövelni, hogy 1/3 valószínűséggel essen az élére?
Vagy egy másik -enyhén zseniálisnak nevezhető- elgondolás. :-)
Tegyünk egy fazékba sok egyforma, apró hengert. Rázzuk meg egy kicsit, hogy pattogjanak. És hagyjuk abba. Ez egy befagyott termodinamikai rendszer, ami a legalacsonyabb energiájú állapotot veszi fel. Ami akkor lesz 1/3-1/3-1/3 eloszlás, ha a hengerek tömegközéppontja egyenlő magasságban van a lapon és a paláston állva.
Vagy egy harmadik:
Ha a henger ugyanolyan magas, mint az átmérője, akkor pont beleillik egy kockába. És ugyanúgy fog leérkezve megállni, mint egy kocka, ami leérkezéskor csak jobbra vagy balra dőlhet el. Vagy megáll egyenesen.
4-es:
A kocka 1/6 valószínűséggel esik az egyik oldalára, 1/6 valószínűséggel a vele szemben levő oldalra, és 2/3 valószínűséggel a többi 4 oldal valamelyikére.
"visszapattanási állandó"
Létezik ilyen állandó? Eddig nem hallottam róla. A google sem ad rá találatot.
Rugalmas és rugalmatlan ütközésről lenne szó? A rugalmatlan ütközés a testek deformációjával jár. Nagyon messzire vezetne, ha ezt megengednénk a feladaton belül.
Tudnál egy linket írni ennek világbajnoksági feladatnak a megoldására?
Nem biztos hogy így hívják, csak nem jut eszembe a neve. Angolul coefficient of restitution.
v_fel=k*v_le.
Megadja a pattanas elotti es utani sebessegek aranyat. k=1 nel tokeletesen rugalmas, k=0 nal tokeletesen rugalmatlan az utkozes, a ketto kozti k ertekeknel pedig minden egyes utkozesnel veszt valamennyi energiat az erme.
Itt a feladat, a 7es problema. Viszont megoldasok csak akkor vannak fent a neten, ha az egyes orszagok csapatai feltoltik. Amit eddig meg nem lattam, igy nem tudok megoldashoz linket adni.
"Viszont megoldasok csak akkor vannak fent a neten, ha az egyes orszagok csapatai feltoltik."
Ez szívás. Miért nem írtad ezt meg korábban? Akkor most nyilvánosságra hoztam 3 megoldást, amivel a késlekedők pontot szerezhetnek? Ha ezt tudom, hallgatok. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!