Mit jelent a "m-s" a csillagászatban?
m = magnitúdó
Ezzel adják meg a csillagok, egyéb égitestek fényességét. Lehet látszólagos magnitúdóról (milyen fényesnek tűnik a Földről) és abszolút magnitudóról (mennyi az abszulút fényessége az égitestnek) beszélni. Egy exponenciális skáláról van szó: ha két égitest fényességében 5 magnitúdó a különbség, akkor a fényesebb fényereje 100x nagyobb a halványabbénál. A különleges a skálában, hogy a nagyobb fényerőt kisebb magnitúdó érték jelöli.
Néhány égitest látszólagos fényessége:
(És azért "m-s" mert az író a magnitúdós kifejezést rövidítette így.)
Az m véletlenül nem felső indexbe van írva?
Az M és m felső indexbe a magnítúdó. Kisbetűvel írva látszólagos fényesség, nagybetűvel írva abszolút fényesség.
@16:36
Köszi a választ.
Akkor (16:33-kor) nem is láttam, hogy megelőztél, mert nem azonnal írtam.
Minden kontextus nélkül nem is sejtettem volna, hogy mi az m-s, mert inkább valami kivonásnak néz ki a kérdező megjegyzése nélkül.
Igen, amikor még csak a kérdést láttam, a leírást nem, nekem sem ez jutott eszembe. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!