Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hatvan év felett csak mestersé...

Hatvan év felett csak mesterséges úton eshet teherbe egy nő, vagy már volt példa arra, hogy természetes úton esett teherbe 60 felett?

Figyelt kérdés
Nem tudom, hogy hol olvastam, hogy ikreket szült valamelyik bolgár asszony 60 felett, de ott le volt írva, hogy mesterséges úton esett teherbe. Volt már példa olyan terhességre, ami hatvan év felett történt, de természetes úton, vagy ez (a havi elmaradása miatt) 40-45 felett már nem lehetséges?
2023. febr. 23. 00:44
 1/4 A nagy Levin ***** válasza:
2023. febr. 23. 03:26
 2/4 sadam87 ***** válasza:

A wikipedia felaorolása (nem tudom, mennyire pontos és/vagy teljes) összesen egy (19. századi) esetről ír (az amúgy sem túl sokból), amikor 60 feletti asszony természetes úton esett teherbe. (Az esetek többségében amúgy csak donor petesejttel sikerült ilyet elérni. A bolgár esetben is ez a helyzet - ha egyezik a wikipediás esettel legalábbis.)

[link]

2023. febr. 23. 07:54
 3/4 anonim ***** válasza:

Az emberi test természetes biológiai folyamatai alapján a nők termékenysége csökken az idő múlásával, és általában 50 és 60 év között bekövetkezik a menopauza, amely során az ovariumok (petefészkek) már nem termelnek petesejteket. Ez azt jelenti, hogy 60 év felett a nőknek általában nagyon nehéz vagy lehetetlen természetes úton teherbe esniük.

Azonban az utóbbi években a fejlett országokban megjelentek az olyan reproduktív technológiák, mint a mesterséges megtermékenyítés és az embrióátültetés, amelyek lehetővé teszik, hogy néhány nő 60 év felett is teherbe essen. Az ilyen eljárások során azonban általában szükség van a mesterséges hormonkezelésre, hogy segítsen az ovuláció és a petesejt-termelés elősegítésében.

Egyeseknek sikerült természetes úton teherbe esniük 60 év felett, de ezek a esetek rendkívül ritkák és általában nagyon kivételes körülmények között történnek. Mindenesetre, ha valaki ilyenkor szeretne teherbe esni, fontos, hogy konzultáljon egy nőgyógyász-szülészettel vagy egy reproduktív endokrinológussal, és megfelelő vizsgálatokat végezzenek, hogy megállapítsák a testi egészségüket és a terhesség kockázatát.

2023. márc. 8. 15:34
 4/4 A kérdező kommentje:
Ezt csak azért írom, mert éppen írok egy regényt, ahol van egy karakter, aki az átlag felett esett teherbe, és tudni akartam, hogy melyik az az év, ahol még csodák csodájára teherbe esett egy nő, teljesen természetes módonm.
2023. márc. 8. 15:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!